Vijesti

Mostar ulaže novac u sigurnost i video nadzor nakon posljednjih nereda

Nakon posljednjih huliganskih nereda sredinom prošlog mjeseca, Grad Mostar odlučio je uložiti sredstva u nabavu opreme za video nadzor visoke kvalitete, po uzoru na Čapljinu, Neum i Široki Brijeg.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Struka smatra kako bi s 80 kamera na ključnim mjestima u gradu došlo do smanjenja kaznenih djela te bi se policiji i parking službi uvelike olakšala kontrola prometa, javlja BHRT.

Na području Mostara trenutno je aktivno 12 kamera za video nadzor. Da bi se pokrila većina područja grada potrebno je instalirati još oko 70 novih na mjestima koja sugerira struka. Nakon huliganskih izgreda Grad Mostar osigurao je 360.000 KM za nabavku i instalaciju opreme. Mostar bi se time u 2022. pridružio listi gradova koji su već uspješno uveli video nadzor.

Radimo na tom projektu, znači, nije to samo da kupite kamere i postavite, radimo na tom projektu i realizirat će se, nadam se, već u prvom mjesecu sljedeće godine, kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Čapljina je prvi grad u Bosni i Hercegovini potpuno pokriven kamerama. Uvođenjem video nadzora došlo je do vidljivog pada kriminaliteta, a zahvaljujući ovoj tehnologiji rasvijetljena su mnoga kaznena djela i prekršaji.

Ispočetka je bilo različitih razmišljanja u stilu: “Ne treba nam veliki brat”, međutim, ipak ogromna većina je prihvatila video nadzor kao nešto dobro što se kasnije i pokazalo jer se stopa kriminaliteta smanjila za 30 posto. Dakle, preventivno smo htjeli djelovati, a video nadzor je policiji poslužio u nekoliko slučajeva da otkriju počinitelja kaznenih djela, ističe Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

Preko video nadzora riješili smo silovanje, više kazenih djela, ajmo govoreći, lakših, rješavanje kaznenih djela koje su počinili migranti, zatim prometne nezgode su riješene – ili je pobjegao ili je dokazivanje u pitanju, kaže Anđelko Buljubašić, zapovjednik Policijske stanice Čapljina za BHRT.

Građani Mostara pozdravljaju ideju uvođenja video nadzora jer bi se osjećali puno sigurnije.

Kamere visoke rezolucije kaznenim tijelima pružaju opcije prepoznavanja lica i registracijskih tablica automobila, rekonstrukciju incidentnih situacija, te mogućnost za pravovremeno reagiranje. Osim toga, uloga im je i preventivna – da u startu odvrate potencijalne počinitelje od činjenja nedozvoljenih i zakonima kažnjivih radnji.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -