Vijesti

Na escrow računu ostala rupa od 18 miliona KM

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske tokom prošle godine sa escrow računa je povukla više novca nego što je vratila, a zaključno sa zadnjim danom 2022. godine bila je u obavezi da na njega vrati 18 miliona maraka.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za prošlu godinu pokazuje da je na ovaj račun uplaćeno nešto preko milion maraka, dok je 1,76 miliona KM isplaćeno, pa se na njima trenutno nalazi 6,67 miliona KM.

Novac se, između ostalog, koristio za sanaciju i opremanje Poljoprivredne škole u Banjaluci, opremanje sale za kategorizaciju srca i krvnih sudova u bolnici u Prijedoru, izgradnju infrastrukture u Bratuncu.

Od 18 miliona maraka duga, 17 miliona se odnosi na novac pozajmljen za izgradnju i opremanje Nove bolnice u Bijeljini.

Podsjećamo, sredstva naplaćena po osnovu sukcesije imovine bivše SFRJ i privatizacije državnog kapitala Republike Srpske nalaze se na posebnom, takozvanom escrow računu.

Na njemu se poslije prodaje Telekoma Srpske 2007. godine nalazilo skoro milijardu i po maraka. Novac je korišten za investicije, ali i krpljenje budžetskih rupa.

Vlada u posljednjih nekoliko godina izbjegava vraćanje novca na ove račune i to na način da jednom godišnje donosi odluku kojom se prolongira obaveza vraćanja za narednu.

CAPITAL: D. Tovilović

 

Objava Na escrow računu ostala rupa od 18 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -