VijestiPozitivne priče

Na temperaturama i do -15 stepeni rudari iz Banovića ispunjavaju plan proizvodnje

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Niske temperature zraka koje se bilježe u BiH, znatno su otežale proces proizvodnje i na površinskim kopovima i separaciji rudnika Banovići. Ipak, vrijedni rudari u drugoj i tećoj smjeni na temperaturama koje padaju i do -15 proizvedu dovoljne količine uglja za svoje kupce.

Na separaciji veliki minusi najviše problema stvaraju u istovaru uglja, koji mrzne u vagonima i usporava sam proces separisanja. Uz stalni rad na terenu, po tom pitanju, već je poduzeto i niz mjera koje za cilj imaju održati proces proizvodnje, odnosno obezbijediti maksimalno moguću proizvodnju.

– Našim rudarima na ovim temperaturama se lijepe ruke za željezo, tako da je u određenoj mjeri istovar uglja usporen, ali uspijevamo proizvesti dovoljne količine i omogućiti nesmetan rad kompanijama koje snadbijevamo ugljem – izjavio je pomoćnik izvršnog direktora za tehnička pitanja u RMU Banovići Amir Brigić.

Naglasio je da nije usporen kontinuiran proces proizvodnje, te da pored željezničkog transporta, imaju i transport kamionima.

– Smatram da ćemo proizvodnju separisanog uglja u narednom periodu povećati jer nam ide i porast temperature u narednom periodu, a i naši planovi su da unaprijedimo proizvodnju – izjavio je Brigić.

Bez obzira na zaleđene puteve kojima prolaze i otežan rad bagera i kamiona zbog mržnjenja zraka, ulja i goriva, iz uprave RMU Banovići ističu da posvećenost rudara i njihov rad omogućavaju izmirenje svih potreba njihovih kupaca.

 

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -