Vijesti

Naftne kompanije se obavezale na značajno smanjenje fosilnih goriva do 2050.

Kompanija Aramco iz Saudijske Arabije jedna je od 50 naftnih i plinskih kompanija koje su se obavezale da će do 2050. godine prestati dodavati plinove koji zagrijavaju planetu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Oko 100 zemalja također obećava da će do 2030. godine utrostručiti obnovljivu energiju koju svijet koristi.

Međutim, neće biti kazni za promašene ciljeve, a kritičari kažu da obećanja nisu obavezujuća. Oni pokrivaju samo emisije naftnih i gasnih kompanija prilikom bušenja i prerade fosilnih goriva, ne i stvarno sagorijevanje nafte i gasa koji proizvodi električnu energiju ili pogone automobile na benzin.

Oni takođe omogućavaju kompanijama da kratkoročno povećaju proizvodnju nafte i gasa, sve dok se ona ne smanji do 2050. godine.

Obraćajući se u subotu na svjetskom samitu o klimi u Dubaiju, predsjednik COP28 Sultan al-Jaber rekao je da novo obećanje “donosi više zemalja i više kompanija iz više sektora nego ikada prije”, prenosi BBC.

-Dok su mnoge nacionalne naftne kompanije po prvi put usvojile neto nulte ciljeve za 2050. godinu, znam da one i druge mogu i moraju učiniti više – poručio je.

Ujedinjeni Arapski Emirati kažu da će Povelja o dekarbonizaciji ubrzati klimatske mjere jer naftne i plinske kompanije koje čine 40 posto svjetskih emisija obećavaju da će do 2050. postati neto nula.

Dostizanje neto nule znači prestanak dodavanja stakleničkih plinova u atmosferu.

Ovih 50 kompanija, među kojima je i državna naftna kompanija UAE, takođe se obavezuje da će do 2030. godine skoro u potpunosti prestati ispuštati gasni metan koji snažno zagrijava planetu tokom proizvodnje nafte i plina.

Također, više od 20 nacija, uključujući Sjedinjene Države, pozvalo je na samitu u Dabaiju na utrostručenje nuklearne energije kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova.

Korištenje nuklearne energije kao čišće alternative fosilnim gorivima vrlo je kontroverzno jer su ekološke grupe zabrinute za sigurnost i odlaganje nuklearnog otpada.

Ali više od 20 nacija, od SAD-a do Gane, Japana i nekoliko evropskih zemalja, reklo je u deklaraciji da to igra “ključnu ulogu” u globalnom cilju postizanja ugljične neutralnosti do sredine stoljeća.

Pozvali su na utrostručenje kapaciteta nuklearne energije do 2050. u odnosu na nivoe iz 2020. godine.

-Nikome ne tvrdimo da će ovo biti sveobuhvatna alternativa svakom drugom izvoru energije – rekao je američki izaslanik za klimu John Kerry na konferenciji COP28 u Dubaiju.

-Ali znamo, jer nam znanost i stvarnost činjenica i dokaza govore da ne možete doći do nulte vrijednosti 2050. bez nuklearne energije – dodao je on.

Ostali potpisnici su Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja, Ukrajina i Ujedinjeni Arapski Emirati, ali nuklearne sile Rusija i Kina deklaraciju nisu potpisale.

Grupa za zaštitu okoliša 350.org rekla je da je nuklearna katastrofa u Fukushimi 2011. u Japanu istaknula opasnosti od atomske energije.

-Iako cijenimo to što Bidenova administracija želi ulagati u alternative fosilnim gorivima, nemamo vremena gubiti na opasne smetnje poput nuklearne energije – rekao je sjevernoamerički direktor te grupe Jeff Ordower, piše Biznis.ba.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -