Vijesti

Naftni gigant povukao neočekivani potez i vinuo cijenu nafte

Saudijska Arabija je naglo podigla prodajne cijene svoje sirove nafte za julsku isporuku, što je izazvalo danas opšti rast cijena “crnog zlata” na svjetskim tržištima.

Najveći svjetski izvoznik nafte Saudi Aramko je poskupio svoju naftu za kupce u Aziji, sjeverozapadnoj Evropi i Mediteranu, dok je za američke uvoznike zadržao cijene na nepromijenjenom nivou, izvještava Biznis insajder.

Cijena evropske nafte Brent za isporuku u julu (fjučers ugovori) je pod uticajem Aramkove odluke porasla na 120,1 dolar za barel, a američka referentna nafta WTI je skočila na 119,8 dolara po barelu na trgovanju do 11:05 sati po našem vremenu, prema podcima sa portala oilprice.com.

Aramkov potez je uslijedio uprkos prošlosedmičnoj odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da podignu ukupnu kvotu povećanja proizvodnje za jul i avgust za 50 posto, na 648.000 barela dnevno sa 432.000 barela dnevno koliko je iznosila posljednjih nekoliko mjeseci.

Pored toga, današnjem skoku cijena “crnog zlata” je, po mišljenju Fila Rozena, izvršnog direktora kompanije Hes, doprinijela i procjena tržišnih učesnika da povećanje proizvodnje alijanse OPEK+ nije dovoljno da nadoknadi isključenje ruske nafte sa globalnog tržišta zbog sankcija i bojkota vezanih za ruski napad na Ukrajinu.

Prema tumačenju pojedinih analitičara, Aramkovo poskupljenje barela je motivisano očekivanim rastom tražnje, posebno u Aziji, gdje se ublažavaju pandemijske mjere ograničenja i ponovo pokreće proizvodnja u brojnim kompanijama.



(Pressmedia)