Vijesti

Najbogatiji štediša u Crnoj Gori oročio 26,5 miliona evra

PODGORICA – Najbogatiji štediša u Crnoj Gori je nerezident i oročio je 26,5 miliona evra. Kada je riječ o crnogorskim rezidentima, najveći oročeni depozit iznosi 23,6 miliona evra, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore za Bankar, na pitanje o najvećim depozitima na kraju 2023. godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Na pitanje koliko je na kraju 2023. godine bilo fizičkih lica sa oročenim depozitima iznad milion eura, iz CBCG su nam odgovorili, da prema posljednjim raspoloživim podacima o 50 najvećih deponenata, koje su banke dostavile Centralnoj banci Crne Gore, na 31. decembar 2023. godine, 23 fizička lica imaju oročeni depozit u iznosu od milion i više evra.

Zašto su rasli depoziti

Na pitanje Bankara o razlozima rasta depozita tokom 2023. godine, iz CBCG saopštavaju da je rast depozita tokom prošle godine uglavnom posljedica ostvarenog snažnog realnog rasta u 2023. godini od oko šest odsto.

Ključnu ulogu u akumulaciji rasta privrede, a posljedično i rasta depozita, imala je vrlo uspješna turistička sezona, odnosno ostvaren priliv od preko 1,5 milijarde evra, kao i sa ovim sektorom povezane djelatnosti.

“U 2023. godini ostvaren je i priliv po osnovu doznaka iz inostranstva u iznosu od 792 miliona eura. Takođe, na rast depozita je uticala i dodatna štednja nerezidenata sa dužim boravkom u Crnoj Gori. U ovoj godini ostvaren je i priliv stranih direktnih investicija po osnovu prodaje nekretnina u Crnoj Gori u iznosu od 463 miliona eura”, saopšteno je iz CBCG Bankaru.

Očekuje se stabilan trend rasta depozita

Iz Centralne banke navode i da svi navedeni prilivi predstavlju osnov povećanja ukupnih depozita, i uglavnom imaju stabilan trend.

“Imajući u vidu izglede crnogorske privrede i očekivanje pozitivnog realnog rasta, kao i intenziviranje EU integracija, Centralna banka očekuje nastavak trenda rasta depozita umjerenim intenzitetom u narednom periodu”, zaključuju iz CBCG.Bankar.me

Objava Najbogatiji štediša u Crnoj Gori oročio 26,5 miliona evra prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -