Vijesti

Najčešće greške koje prave kupci polovnih automobila

Ako zaboravite ili jednostavno preskočite neke od ključnih koraka pri provjeri polovnog automobila, to bi vas moglo skupo koštati.

Automobil je često, nakon stana ili kuće, druga najskuplja stvar koju ćemo ikada kupiti.

Ali za razliku od nekretnina, automobili su neka vrsta loše investicije – vrijednost im vremenom drastično pada i često ih je skupo održavati.

Ako zaboravite ili jednostavno preskočite neke od ključnih koraka pri provjeri polovnog automobila, to bi vas moglo skupo koštati, piše Autopress.hr, prenosi B92.

Izbjegnite sljedeće greške pri kupovini polovnjaka:

1. Preskakanje probne vožnje

Većina problema u vezi sa mjenjačem i ogibljenjem može se otkriti samo tokom probne vožnje.

Ona vam takođe omogućava da isprobate kakav je osećaj biti za volanom te da vidite postoje li neko neobično lupkanje, čudni zvukovi ili otežano mijenjanje “brzina”.

2. Brzopleto donošenje odluke

Prije nego što potrošite svoj teško zarađeni novac na kupovinu određenog tipa automobila, dobro razmislite o svojim stvarnim potrebama.

Dugoročno gledano, jači motori značajno povećavaju troškove potrošnje goriva, terenci imaju skuplje gume, luksuzni automobili su skuplji za održavanje…

Pokušajte suziti svoj izbor: odredite budžet, izaberite vrstu goriva, usporedite modele različitih proizvođača.

3. Nepoznavanje istorije vozila

Mnogi kupci polovnih automobila i dalje nasjedaju na prevare kao što su vraćanje kilometraže ili loše popravljena oštećenja samo zato što ne provjere istoriju automobila prije kupovine.

Danas praktično svako može da naruči online provjeru istorije automobila i sazna kroz šta je sve automobil prošao od dana proizvodnje – sve što treba da znate je broj šasije (VIN).

4. Kupovina bez savjetovanja sa mehaničarem

Osim ako sami ne znate kako da stručno pregledate automobil i imate sve potrebne alate, vozilo treba sa odvezete stručnjaku na pregled.

Mehaničar će ispitati ogibljenje, motor i uključiti alate za dijagnostiku.

Zaključak: Bez obzira na cijenu automobila, pogrešne odluke pri kupovini polovnjaka mogu vas kasnije skupo koštati.

(Biznisinfo)(Pressmedia)