Vijesti

Najveća australska energetska kompanija Woodside povlači se iz Mijanmara

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Australska energetska kompanija Woodside objavila je u četvrtak povlačenje iz Mijanmara kojim upravlja hunta nakon vojnog udara prošle godine.

“Woodside se odlučio povući iz  Mijanmara”, stoji u saopćenju kompanije dioničarima nakon devet godina poslovanja u toj zemlji.

Naftni div sa sjedištem u Perthu naveo je “pogoršanje stanja ljudskih prava” kao dio razloga za taj potez, koji će kompaniju koštati najmanje 200 miliona američkih dolara, izvještava AFP.

Izlazak, koji dolazi usred međunarodnog pritiska na huntu, slijedi nakon energetskih velikih kompanija TotalEnergies i Chevron koje su prošle sedmice najavili odlazak.

Woodside upravlja višestrukim lokacijama za istraživanje i bušenje u Mijanmaru, gdje je vojna hunta svrgnula vladu Aung San Suu Kyi prošlog februara, izazivajući masovne proteste i nemire.

Američka vlada ove sedmice je upozorila poduzeća širom svijeta da poslovanje s Yangonom predstavlja “rizik upuštanja u ponašanje koje bi ih moglo izložiti značajnim reputacijskim, finansijskim i pravnim rizicima”.

Ulagači i trgovci posebno su upozoreni da izbjegavaju državna poduzeća, sektor dragulja i plemenitih metala, nekretnine i građevinske projekte te posao s oružjem.

Procjenjuje se da plinska industrija Mijanmara vrijedi oko milijardu američkih dolara godišnje.

Odlazak zapadnih firmi barem će privremeno uskratiti huntu stotine miliona dolara godišnje inozemnih prihoda u vrijeme kada je ekonomija te zemlje pod velikim pritiskom.

Woodside Petroleum Ltd je australska kompanija za istraživanje i proizvodnju nafte.

Woodside je operator proizvodnje nafte i plina u Australiji, a ujedno je i najveća australijska nezavisna namjenska kompanija za naftu i plin.

 

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -