Vijesti

Najveća inflacija u Italiji u posljednje četiri decenije

RIM – U Italiji je u junu inflacija dostigla osam odsto, a ta zemlja nije vidjela ovakvu inflaciju još od januara 1986. godine, kada je bila 8,2 odsto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixaby

U maju je iznosila 6,8 odsto, a indeks potrošačkih cijena zabilježio je rast na mjesečnom nivou od 1,2 odsto. Energenti su porasli 42,6 odsto, koliko su bili i u maju, čak 48,7 odsto u junu.

Posebno su porasle cijene neregulisanih energenata poput goriva sa 32,9 odsto na 39,9 odsto. Regulisani energenti nastavljaju da bilježe vrlo visok ali stabilan rast od 64,3 odsto.

Cijene ubrzano rastu i kada se radi o prehrambenoj robi, uslugama rekreacije, kulturi i ličnoj njezi, gde dostižu porast od pet odsto, dok su usluge vezane za transport porasle sa šest na 7,2 odsto.

Inflacija od osam odsto znači da će italijanske porodice godišnje potrošiti više od 2.457 evra, a porodice sa dvoje djece moraće da izdvoje 3.192 evra više nego dosad.

U Italiji su poskupjele namirnice, deterdženti i sve što je namijenjeno ličnoj higijeni za 8,6 odsto.

Najviše je poskupjelo voće – 10 odsto, kao i povrće – 11,8 odsto

Slična situacija je i cijeloj evrozoni, koja dostiže rekorde, u junu ove godine zabilježena je rekordna inflacija od 8,6 odsto, najveća otkad je stvorena Ekonomska unija. RTS

Objava Najveća inflacija u Italiji u posljednje četiri decenije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -