Vijesti

Naplata prihoda u prvom kvartalu veća za 70 miliona maraka

BANJALUKA – Naplata javnih prihoda u Republici Srpskoj nastavila je stabilan rast u ovoj godini, u prvom kvartalu Poreska uprava prikupila je ukupno 754 miliona KM, što je za devet odsto ili 69,6 miliona KM više nego u istom periodu lani, saopšteno je iz Poreske uprave.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Upravo je ovako značajan procentualni rast naplate javnih prihoda u prva tri mjeseca ove godine direktan pokazatelj da je Poreska uprava Srpske i u ovoj godini zadržala pozitivne trendove u naplati, čak i pored toga što je povećan neoporezivi dio plate, te je umanjena i ukinuta naplata određenih taksa, ali i smanjena stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje, čime se Republika Srpska odrekla dijela poreskih prihoda u korist privrede i radnika“, ističe se u saopštenju.

Direktni porezi u prvom kvartalu ove godine naplaćeni su u iznosu od 194,2 miliona KM, što je za čak 28 odsto ili 43,1 milion KM više nego u istom periodu 2021. godine.

Najveći rast, napominju iz Poreske uprave, ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 129,7 miliona KM, što je za 40,9 miliona KM ili 46 odsto više nego u prva tri mjeseca prethodne godine.

To, ističu, ukazuje na povećanje poslovne aktivnosti i pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj.

Treba reći i da su u prošloj godini prolongirani rokovi plaćanja ovog poreza do 30. juna ili do kraja godine, u ratama, što je za posljedicu imalo manju naplatu u prvom kvartalu prošle godine“, dodaje se u saopštenju.

Iz Poreske uprave su naglasili da rast naplate bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 58,2 miliona KM, što je za pet odsto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine i dodatno potvrđuje rast privrednih aktivnosti i broja zaposlenih u Srpskoj.

U saopštenju se navodi da su doprinosi u periodu januar-mart ove godine naplaćeni u iznosu od 444,4 miliona KM, što je za 25,9 miliona KM ili šest odsto više nego u istom periodu 2021. godine, iako je smanjena stopa doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto.

Kod ostalih javnih prihoda naplata je iznosila 115,4 miliona KM, što je za jedan odsto više u odnosu na prva tri mjeseca 2021. godine, uz rast naplate prihoda od taksa i naknada, kazni, ali i naknada za priređivanje igara na sreću.

Kada je u pitanju samo mart ove godine, naplata javnih prihoda iznosila je 325,2 miliona KM, što je za 52,1 milion KM više nego u istom mjesecu prošle godine, zabilježen je rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa, te kod ostalih javnih prihoda“, naveli su iz Poreske uprave Republike Srpske.   Srna

Objava Naplata prihoda u prvom kvartalu veća za 70 miliona maraka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -