Vijesti

Naučnici iz BiH konstruisali prvi dron domaće proizvodnje: Ovo je priča o timu od 11 ljudi

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Krajem septembra, u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Sarajevu, Centar za napredne tehnologije održao je svoju prvu prezentaciju, kao krunu dosadašnjeg rada, na kojoj su predstavljeni najznačajniji projekti.

Da je Bosna i Hercegovina i dalje mjesto koje daje odlične plodove u oblasti inžinjerstva, mašinstva i elektrotehnike, ali i medicine, svjedok je upravo JU Centar za napredne tehnologije (CNT) sa sjedištem u Sarajevu.

Osnovan krajem 2018. godine, relativno mlad, CNT se susreo s pandemijom koronavirusa tako da su neki projekti prolongirani. Ipak, za svega četiri godine, CNT je uspio da ide u korak sa svjetskim i naučno-tehnološkim trendovima. O tome, ali i budućim planovima, razgovarali smo sa direktorom CNT-a Ensarom Mulaosmanovićem.

“CNT je javna ustanova koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede KS, osnovana 2018. godine. Što se tiče samog centra, u nekom prvom periodu nije bilo znatnih aktivnosti, potom je zavladala pandemija i to je bio jako ‘nestabilan’ period, tako da, u suštini svi projekti i planovi nisu mogli biti realizovani”, priča nam Mulaosmanović.

Ensar Mulaosmanović, direktor CNT-a
Ensar Mulaosmanović, direktor CNT-a

Počešvi od 2021. godine, CNT je uspio realizovati ono što je planirano. Međutim, kako kaže Mulaosmanović, i dalje su pristuni neki problemi, doduše, tehničke prirode. Ipak, pored svega toga, uspjela se realizovati prezentacija koja je dosta dobro propraćena.

CNT je ustvari osmišljen kao “outsourcing” za industriju u BiH, kako namjensku, tako i civilnu; prvo na nivou Kantona Sarajevo, ali i šire.

Trenutno je u CNT-u zaposleno 11 ljudi, sa oko 20 do 30 vanjskih saradnika. Međutim, u planu je i širenje ljudskih kapaciteta kako bi se poslovanje i realizovanje projekata podiglo na jedan veći nivo.

Što se tiče vanjskih saradnika, CNT je u kontaktu sa ljudima iz svih naučnig sfera – matematike, elektrotehnike, mašinstva, pa i medicine.

Svi oni, zajedno sa dobro osmišljenom i implementiranom mrežom dobavljača, uspjeli su realizovati konstrukcije dronova različite namjene, istraživani su materijali poput volframa i titanijuma, te mogućnosti primjene njihovog praha u medicinske i druge svrhe, a goriva ćelija koja pretvara hemijsku u električnu energiju će biti posebno važna u procesu dekarbonizacije društva, kao i istraživanja u vezi sa litijum-jonskom baterijom sa grafenskom a ne grafitnom katodom. Među projektima je i konstrukcija Red Dot nišana, te laserskog daljinomjera i drugih koji će svoju primjenu naći u namjenskoj industriji.

Dron sa više pogona
Dron sa više pogona

Sa ovom prezentacijom, CNT nema namjeru stati u realizovanju svojih prjekata. Prvi koraci su širenje ljudskih kapaciteta, nova oprema te sopstvena laboratorija.

“Za narednu godinu, planiramo nabaviti sopstvenu laboratoriju. Za sad koristimo one na Prirodno-matematičkom fakultetu, Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu u čijim se prostorijama i nalazimo. Također, kako bi sve to funkcionisalo, potrebno je proširiti ljudske kapacitete i mrežu dobavljača”, kaže Mulaosmanović.

Za kraj, Mulaosmanović dodaje da je jedan od ciljeva CNT-a da kompletan rad usklade sa svim relevantnim standardima, uključujući i NATO standarde, a sve kako bi postali mjesto certifikacije drugih institucija.

KLIX/PRESS(Pressmedia)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -