Vijesti

NE HAJU ZA SANKCIJE Većina zapadnih kompanija normalno posluje u Rusiji i to najviše iz ove države

Kompanije nastavljaju da posluju uprkos najoštrijim zapadnim sankcijama protiv Moskve i medijskim izveštajima o izlasku više velikih kompanija iz zemlje od početka rata u Ukrajini.

„Ovi nalazi dovode u pitanje spremnost zapadnih firmi da se odvoje od privreda koje njihove vlade sada smatraju geopolitičkim suparnicima“, kažu autori studije u izjavi.

Iz Rusije su se više povlačile firme sa sedištem u SAD (ispod 18 posto) od onih sa sjedištem u EU (8,3 posto) i Japanu (15). Neke od najvećih svjetskih kompanija, poput Forda, Renoa, Mekdonaldsa, Ikee i Šela, među desetinama su zapadnih tvrtki koje su se potpuno povukle iz Rusije, prema popisu koji je sastavio Univerzitet Jejl.

Ipak, mnogi drugi, poput giganta robe široke potrošnje Unilevera, američke franšize brze hrane Sabveja i italijanskog proizvođača testenine Barila, nastavili su da posluju u toj zemlji. Većina zapadnih firmi koje su u potpunosti aktivne u Rusiji su njemačke, prema studiji.

Studija je objavljena u trenutku kada zvaničnici i poslovni ljudi koji se sastaju u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu obećavaju veću vojnu i privrednu podršku Kijevu, dok se iza kulisa postavljaju pitanja o tome koliko dugo globalna poslovna zajednica može da izoluje Moskvu i pronađe nova tržišta za energiju, metale i hranu.

BONUS VIDEO:

Objava NE HAJU ZA SANKCIJE Većina zapadnih kompanija normalno posluje u Rusiji i to najviše iz ove države prenesena sa portala Aloonline.ba.