Vijesti

Nekić: Nerad tužilaštava podstiče nezakonitost u institucijama FBiH

BANJALUKA – Od 99 izvještaja koliko je Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine dostavio tužilaštvima, čak u 37 slučajeva nije sprovedena istraga jer, navodno, nisu pronađeni elementi krivične odgovornosti.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Youtube/Printscreen

Ovo je u podkastu “Pretres” rekao glavni revizor Dževad Nekić ocjenjujući da je nevjerovatno da njihov izvještaj nije zaslužio pažnju barem toliko da bi se istražilo ono što su u njemu naveli.

“Zar je moguće da nijedan od ovih subjekata nije zaslužio takvu pažnju da se sprovede istraga i da se nakon toga utvrdi da li je bilo kršenja?! To je vjetar u leđa onima koji rade određene radnje, da nastave da se bave time”, pitao je Nekić.

U podkastu “Pretres” koji je nastao kao saradnja Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini i Portala CAPITAL, Nekić je govorio o transparentnosti rada organa javne vlasti u FBiH, problemima i nelegalnim radnjama u rudnicima, eksproprijacijama i drugim kršenjima zakona.

Govoreći o zloupotrebama pomoći iz budžeta koje su dobijali privredeni subjekti tokom i nakon pandemije virusa korona, on je istakao da su viđene brojne nezakonitosti, što su njihovi izvještaju nedvosmisleno pokazali.

“Utvrđeno je da su mnogi subjekti dobili značajna sredstva, a da nisu imali nijednog ili su imali samo jednog radnika, a da su prije pandemije imali zaposlene. Uredba je pozivala na očuvanje radnih mjesta, da ona nastave da postoje, a to se nije dogodilo”, rekao je on.

On se osvrnuo i na privrednike koji su dobili koncesije, a onda zaboravljali da plaćaju obaveze.

“Značajan broj onih koji dobiju koncesije ne plaćaju obaveze i naprave dugove, a onda nestanu ili se ugase”, kazao je Nekić.

“Pretres” je podcast u kojem se dva puta mjesečno pretresaju najvažnije teme vezane za transparentnost rada javne vlasti, borbu protiv korupcije, zaustavljanje zloupotreba, sukobe interesa i mnoge druge negativne pojave koje su se odomaćile u našem društvu.

Osim pretresa teških tema, ovaj podcast je mjesto na kojem će se tragati i za neophodnim koracima i rješenjima za popravljanja stanja u našem društvu.

Cijeli razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu ili poslušajte na SoundCloud.

CAPITAL: Andrijana Pisarević

 

Objava Nekić: Nerad tužilaštava podstiče nezakonitost u institucijama FBiH prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -