Vijesti

„NESPOSOBNI SMO DA PROIZVEDEMO SIR – MLIJEKO JE ISTO I U AUSTRIJI I U BiH“ Bićo: Iako više izvozimo, zarada dvostruko manja

U prvih šest mjeseci ove godine u BiH uvezen je 25,1 milion kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, u vrijednosti od skoro 99,6 miliona KM.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Za isti period izvezena su 34,3 miliona kilograma istih proizvoda za oko 48,8 miliona KM.

Ovo su pokazali zvanični podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Obrnute vrijednosti

Poređenja radi, u prvih šest mjeseci 2021. godine uvezli smo 25,2 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, u vrijednosti od 78,2 miliona KM.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kazao je za „Avaz“ da BiH izvozi ono što je najjeftinije, a to je mlijeko, dok uvozi sir, koji je najskuplji.

– Nesposobni smo da proizvedemo sir. Mlijeko je isto i u Austriji i u BiH, trebamo se bazirati na proizvodnju sira i na to ide najviše novca. Mi izvozimo praktično sirovo mlijeko po mizernoj cijeni. Umjesto što ga izvozimo, trebamo proizvoditi sir i prodavati skuplju robu – govori Bićo.

Naopako funkcioniše

Naglašava kako država ne bi trebala svoje proizvode davati jeftino, a s druge strane uvoziti znatno skuplje.

– Kod nas sve naopako funkcioniše, umjesto da se baziramo na proizvodnju sira, plasiramo ga na domaće tržište, pa, na kraju krajeva, i mi izvozimo po visokoj cijeni, mi izvozimo ono najjeftinije mlijeko – zaključuje Bićo.

„MOJA KRAVA NE ZNA NI KO JE MILORAD DODIK, NI KO JE DRAŠKO STANIVUKOVIĆ“! Stoka Vinke Savić iz Verića žedna danima: Jedino rješenje koje imam jeste da, ako mi „dune“, pokupim krave i otjeram ih u Gospodsku

Slab kvalitet

I ranije su mljekari iz FBiH, kao i iz RS, ukazivali na slab kvalitet uvezenog mlijeka. Osim toga, dodatni problem za opstanak mnogih farmi u BiH predstavlja nekontroliran rast cijena svega onog što ulazi u proizvodnju mlijeka. Skuplji su koncentrati, ali i gorivo, dok je otkupna cijena mlijeka posljednjih godina ostala nepromijenjena.

Bonus video

Objava „NESPOSOBNI SMO DA PROIZVEDEMO SIR – MLIJEKO JE ISTO I U AUSTRIJI I U BiH“ Bićo: Iako više izvozimo, zarada dvostruko manja prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -