Vijesti

Nevesinje: Potpisani ugovori o samozapošljavanju i zapošljavanju 174 lica

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić potpisao je danas u Nevesinju ugovore vrijednosti 1,7 miliona KM o samozapošljavanju i zapošljavanju 174 nezaposlenih lica iz boračkih kategorija, te sa četiri poslodavca.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

On je naveo da su danas potpisani ugovori sa 143 lica koja su dobila po 10.000 KM po korisniku za samozapošljavanje iz kategorije djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, te sa četiri poslodavca i jedan ugovor za povrat doprinosa.

Vujičić je naveo da su nezaposleni pokazali veliko interesovanje za programe zapošljavanja i samozapošljavanja, te naglasio da je Nevesinje povuklo ubjedljivo najviše sredstava u Republici Srpskoj.

– Sredstva su obezbijeđena i biće prebačena aplikantima koji će moći da realizuju svoje poslovne ideje – naveo je Vujičić. On je dodao da će 70 odsto sredstava biti uplaćeno odmah, a 30 odsto u idućoj godini.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović istakao je da je ovo velika pomoć za Nevesinje.

– Kada 1,7 miliona KM dođe u jedno malo mjesto, nije mala stvar. Zahvaljujem Zavodu što je ovoliko novca došlo u Nevesinje. Korisnicama će ovo mnogo značiti, jer će neko uspjeti povezati staž koji mu nedostaje, neko će otvoriti svoj biznis. Danas sam ovdje vidio mljekare, poljoprivrednike, stomatologe, zanatlije – rekao je Avdalović.

On je naglasio da je ovaj projekat pun pogodak države i Zavoda za zapošljavanje.

– Ovo će donijeti mnogo dobra porodicama u Nevesinju – rekao je Avdalović i napomenuo da je u Nevesinju na evideniciji Zavoda za zapošljavanje oko 2.200 lica.

Jedan od korisnika, demobilisani borac Radmilo Grubačić rekao je da je ovaj program od velike pomoći.

– Ovo je jako značajno za Nevesinje, za naše borce. Zahvaljujem Vladi Srpske za pomoć. Ja se bavim poljoprivredom i uzgojem ovaca i ovo će mi mnogo značiti – rekao je Grubačić.

Svetozar Ivanišević, koji se bavi poljoprivredom i građevinom, kaže da će mu ova sredstva biti od velike pomoći.

Što se tiče poslodavaca, oni će prema Programu podrške zapošljavanju u privredi dobiti pomoć posredstvom isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika i Programu zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2021.

Ugovori su potpisani u prostorijama Skupštine opštine Nevesinje.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -