Vijesti

NI KRIZA „JABUCI“ NE MOŽE NIŠTA Epl trenutno vrijedi više nego četiri giganta zajedno

Čak i moćne kompanije poput Guglovog matičnog Alfabeta i Amazona su od tada znatno opadale i imaju trend slabjljenja. Gugl je, na primjer, izgubio otprilike 37% tržišne vrijednosti, a Amazon je još više pao, čak 50%. Epl stoga sada vrijedi više od nekih od najvećih kompanija na planeti, uključujući zbirnu vrijednost Gugla, Amazona, Tesle i Volmarta, prenosi Investitor.

Šta to Epl radi drugačije?

Kompanija pre svega ne izbacuje velike brojke o zaradi, ali ispunjava očekivanja ili samo objavljuje manje promašaje. Guglov profit je pao 27% u trećem kvartalu, a Amazon je imao slabe smjernice i pad neto prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

Ali važniji bi mogao biti Eplov masivni program otkupa dionica. Kompanija je otkupila svoje dionice u vrijednosti od skoro 90 milijardi dolara u fiskalnoj 2022. Epl je potrošio preko 550 milijardi dolara na otkup dionica od početka programa u fiskalnoj 2013, u poređenju sa 0 dolara koje je Amazon potrošio na otkupe i samo oko 15 milijardi dolara za Gugl.

Ali, plime i oseke se smjenjuju. Gugl je nedavno najavio program otkupa deonica od skoro 70 milijardi dolara za 2023, nakon što je shvatio “tajnu uspjeha” Eplovog programa. U međuvremenu, neki procjenjuju da će Eplov otkup usporiti kako dividende nastave da rastu, otkup deonica postaje sve skuplji, a profit potencijalno pada zbog recesije.

To bi moglo da znači da će Eplov pobjednički niz usporiti, dok bi mu se mogao približiti Gugl. Ali ova teorija ne uzima u obzir pad profitabilnosti i neto prihoda za te dionice.

BONUS VIDEO:

Objava NI KRIZA „JABUCI“ NE MOŽE NIŠTA Epl trenutno vrijedi više nego četiri giganta zajedno prenesena sa portala Aloonline.ba.