Vijesti

Nijemci zabrinuti i štedljivi ulaze u novu godinu

BERLIN – Na izmaku je još jedna teška godina, a Nijemci ni od dolazeće ne očekuju mnogo. Zapravo, ogromna većina od 95 odsto predviđa dalje zaoštravanje privredne krize, saopštila je konsultantska agencija Bering point.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

U anketi 1.200 građana starijih od 15 godina iz prve nedjelje decembra, 30 odsto ispitanika od 2024. ne očekuje bolje stanje kućnog budžeta, a 40 odsto se priprema za pogoršanje.

Cijena energije i hrane mjesecima raste, mada je tempo poskupljenja odskora popustio, skoro niko ne vjeruje u trajnu stabilnost – 97 odsto ispitanika očekuje dalji rast cijena, a 46 odsto novo ubrzanje.

Ekonomisti, pak, očekuju trzaj inflacije u decembru, a potom dalje smirivanje.

Novembarska stopa inflacije je sa 3,2 odsto bila najmanja od 2,4 odsto iz juna 2021.

Međugodišnja stopa je početkom godine stajala na broju osam i nešto.

Većina ispitanika, njih 58 odsto, u novu godinu ulazi strahujući, negativitetom i, u najboljem slučaju, pomiješanim osećanjima. To će se vidjeti i u bilansu božićnog poslovanja.

Samo 13 odsto planira izdašne poklone za Božić, a 10 odsto računa da to dogodine zbog slabijih primanja neće moći da ponovi. Petina ispitanika će za predstojeći Božić potrošiti manje nego ranije jer vjeruje da je mudrije prištedjeti.

U anketi agencije za istraživanje Jugav, bezmalo trećina među 2.027 ispitanika je najavila štedljivu kampanju poklanjanja, izlazaka i gozbi. Do 500 evra potrošiće njih 64 odsto, a 42 odsto je budžet limitiralo na 250 evra.

Objava Nijemci zabrinuti i štedljivi ulaze u novu godinu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -