Vijesti

Njemačka i nizozemska centralna banka s gubitkom u 2023. godini

BERLIN – Njemačka i nizozemska centralna banka izvijestile su u petak da su 2023. godinu zaključile s gubicima zbog podignutih kamatnih stopa koje su ostavile traga i na rezultatima Evropske centralne banke i američkog Feda.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Evropska centralna banka (ECB) izvijestila je u četvrtak da je u 2023. godini poslovala s najvećim gubitkom otkada je osnovana, od 7,9 milijardi evra. Uz otpuštene rezervacije gubitak se smanjuje na 1,3 milijarde eura.

Centralna monetarna institucija evrozone podigla je od jula 2022. do septembra 2023. ključne kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi obuzdala inflaciju.

Podignute kamatne stope rezultirale su većim kamatnim troškovima po ECB-ovim obavezama s kratkim rokovima dospijeća i promjenjivim kamatnim stopama. Kamatni prihod na ECB-ovu imovinu nije rastao istim tempom budući da ona nosi fiksne kamatne stope i dugi rok dospijeća, objasnili su.

Bundesbank je u petak izvijestio o gubitku od gotovo 21,6 milijardi evra u 2023. godini, koji mu je u potpunosti iscrpio rezervacije od nešto više od 19 milijardi evra. Da bi pokrili preostali iznos gubitka, posegnuli su u rezerve, koje su takođe gotovo iscrpljene.

I nizozemska centralna banka objavila je u petak da je prošlu godinu zaključila s gubitkom, i to od gotovo 3,5 milijardi evra.

“Naš negativan rezultat u 2023. izazvalo je ECB-ovo podizanje kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija”, objasnili su.

Više od 2,3 milijarde evra gubitka biće pokriveno rezervacijama, a preostala 1,1 milijarda kapitalom i rezervama, naveli su. Rezerve bi trebali biti dovoljne da se pokriju budući gubici, naglasili su, dodajući da ne razmatraju mogućnost dokapitalizacije iz državnog budžeta.

Objava Njemačka i nizozemska centralna banka s gubitkom u 2023. godini prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -