Vijesti

Njemačka tokom avgusta zabilježila pad izvoza i uvoza

BERLIN – Njemačka je u avgustu izvezla robu u vrijednosti od 127.9 milijardi evra, što je 1.2 odsto manje nego u julu ove godine i bio je veći nego što su predviđali analitičari. Oni sada ocjenjuju da bi to mogao da bude znak kako Njemačka klizi u recesiju.

FOTO: Pixabay

Prema podacima njemačkih statističara, i uvoz je u avgustu bio manji, za 0.4 odsto i iznosio je 111.4 milijarde evra, objavila je njemačka statistička služba “Destatis”.

Kako je prenio “DW”, Njemačka, koja je najveća evropska ekonomija je takođe zabilježila pad izvoza u julu u odnosu na jun.

Analitičari su procijenili da će se njemački izvoz na mjesečnom nivou smanjivati za jedan odsto.

Kako se dodaje, spoljnitrgovinski suficit blago je porastao u osmom mjesecu, na 16.6 milijardi evra, a u julu je iznosio 15.9 milijardi evra.

“Kao i ostatak njemačke privrede, izvoz je takođe zapeo u ‘zoni magle’ između recesije i stagnacije”, procijenio je ekonomista kompanije ING, Karsten Brzeski.

Izvoz u SAD, glavno odredište proizvoda proizvedenih u Njemačkoj, pao je za 1.3 odsto na mjesečnom nivou.

Visoka inflacija, usporavanje industrijske aktivnosti i manja kineska tražnja snažno su opteretili sliku njemačke privrede posljednjih mjeseci, navodi “NovaEkonomija”. Njemačka privreda je početkom godine zapala u recesiju i stagnirala je u drugom kvartalu.

Vodeći njemački ekonomski instituti prošle su nedjelje objavili da očekuju pad njemačke privrede od 0.6 odsto ove godine, a slične prognoze predviđa i Međunarodni monetarni fond (MMF). DW

Objava Njemačka tokom avgusta zabilježila pad izvoza i uvoza prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.