Vijesti

Njemačku čeka velika promjena, tiče se i radnika i kupaca

Njemački stručnjak za trgovinu Gerit Hajneman (63) predviđa kraj trgovina u kojima će raditi ljudi.

– Moramo se oprostiti od supermarketa u kojima će nas usluživati trgovci i blagajnici jer će kupci sami skenirati svoje proizvode na samoposlužnim blagajnama – navodi Hajneman.

Takav način rada, kako kaže, posljedica je inflacije koja je trgovački sektor prisilila na smanjenje troškova.

– Osoblje u supermarketima značajno će se smanjiti. Ubuduće će u trgovinama prvenstveno biti samo pripadnici obezbjeđenja zbog sve veće stope kriminala i radnici koji će puniti police, a koji su u suštini potrebni samo noću – smatra stručnjak.

Hajneman smatra da će supermarketi kakve poznajemo uskoro postati prošlost baš kao što su trgovine u kojima je kupcu sve proizvode davao trgovac postale prošlost još prije nekoliko decenija.

Trend prema automatizaciji utiče i na druga područja.

– Takođe vidimo promjene u ugostiteljstvu gdje postoji veliki nedostatak osoblja. Uslužne radnike zamijenjuju roboti. Ispitivanja s robotima traju već duže vrijeme – kaže Hajneman.

Mnogi lokali trenutno traže uslužno osoblje. Direktorka Dehoga Ingrid Hartges (63) navodi da je manjak radne snage ogroman.

– Iako su se neki zaposleni vratili nakon korone još nismo došli na nivo prije krize. To se takođe odnosi na pomoćne radnike kao što su studenti u pivnici – navodi Hartges.

Mnogi restorani su zbog manjka radnika prisiljeni da skrate radno vrijeme i uvedu više slobodnih dana.

– To može biti iritantno za goste jer se odjednom nađu pred zatvorenim vratima na izletima u ruralnim područjima – kaže Hartges.

Na pojedinim pozicijama plate su porasle za 20 posto, međutim, Hartges navodi da zbog manjka radnika mnogi kandidati traže znatno veće zarade, misleći prije svega na menadžera u ugostiteljstvu ili šefove sektora u hotelu.

Hartges navodi da su troškovi osoblja u martu porasli za 21,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

BONUS VIDEO:

Objava Njemačku čeka velika promjena, tiče se i radnika i kupaca prenesena sa portala Aloonline.ba.