Vijesti

NOVA RADNA MJESTA: ŠVICARSKI INVESTITOR ULAZI U VAŽAN PROJEKAT U HERCEGOVINI

[ad_1]

Brojna ispitivanja su potvrdila da osim visokog kvaliteta, hercegovačka maslinova ulja odlikuje i ljekovitost i upravo to ga izdvaja u paleti maslinovih ulja.

  • Dosadašnja testiranja pokazuju kako je područje Hercegovine i pogotovo Stoca pogodno za proizvodnju visoko kvalitetnih maslinovih ulja – izjavio je Taner Aličehić predstavnik Varia Europe Properties AG.

On je naglasio da će planirane investicije u narednom periodu osigurati zapošljavanje radnika u čitavom lancu uzgoja i prerade ulja i srodnih proizvoda te osigurati značajna sredstva za daljnji razvoj infrastrukture i zajednice u cjelini.

Kako bi osigurali vidljivost autohtonih proizvoda investitori namjeravaju uložiti značajna sredstva i u izgradnju Hercegovačke kuće, kao posebnog prodajnog i uslužnog prostora u kojem bi gostima bili ponuđeni proizvodi koji su nastali na kamenu i pod suncem na području Stoca i Hercegovine.

Prilikom boravka u Stocu investitori iz Švicarske su se upoznali s potencijalima koji ima ova regija i mogućnostima sadnje novih stabala masline i to na površinama na kojima se donedavno uzgajalo smilje.

Stručnjaci angažirani od strane investitora smatraju da je ovo dobra prilika za vlasnike tih parcela da navedene površine aktiviraju i od počnu s uzgojem kvalitetne hercegovačke masline.

S obzirom na to da jedan od ključnih uvjeta visokih kvaliteta maslinovog ulje je da se u roku od 24 sata nakon branja masline šalju na preradu ili u uljare.

Samim time je jasno da bi pokretanje uljare na području Stoca pokrilo preostale dijelove Hercegovine koji su pokriveni maslinama, saopšteno je iz Platforme CMC.

Hayat.ba