Vijesti

NOVI EGZODUS S BALKANA: BOGATA ZEMLJA OTVARA SVOJA VRATA I BH. GRAĐANIMA, A NAJTRAŽENIJA SU OVA ZANIMANJA

[ad_1]

Prema procjeni demografa Stjepana Šterca, u sljedeće dvije godine u Švicarsku bi se moglo iseliti između 40 i 60.000 hrvatskih državljana, piše Večernji list.

Inače, u toj zemlji prema podacima švicarskog Saveznog ureda za statistiku iz novembra 2020. živi 28.966 hrvatskih državljana, no kako navodi i Državni ured za Hrvate izvan RH, prema procjeni hrvatskih katoličkih misija, ambasade Republike Hrvatske u Bernu i hrvatske iseljeničke zajednice, smatra se kako Hrvata u Švicarskoj ima oko 80.000.

Veliki broj Hrvata, iseljenih krajem 70-ih, 80-ih i 90-ih prošlog stoljeća, u međuvremenu je dobio švicarsko državljanstvo i postali su Švicarci.

  • Švicarska postaje idealan prostor useljavanja jer je riječ o izrazito uređenom društvu i prostoru na kojem već živi dosta naših ljudi. Moje su procjene da će se zbog olakšanog useljavanja Hrvatima u tu zemlju u sljedeće dvije godine iseliti između 40 i 60.000 hrvatskih državljana.

Dodaje se da je, s obzirom na uređenost društva i plaće koje se nude u Švicarskoj, to za Hrvate obećana zemlja.

Kako je „Slobodna Bosna“ ranije izvijestila, švicarsko tržište rada u potrazi je za gotovo 92.000 djelatnika. Najveća potražnja je u građevinskom sektoru, a nedostaje i radnika u zdravstvenom.

Prema podacima švicarskog zavoda za zapošljavanje, traži se i velik broj njegovatelja/ica, a znatna je i potražnja za električarima, software developerima, voditeljima projekata, savjetnicima u prodaji, stolarima, prodavačima, instalaterima sanitarija te referentima.

Što se pak tiče plaće, prema portalu Lohnanalyse, prosječna bruto godišnja plaća njegovatelja iznosi oko 58.427,80 švicarskih franaka što je nešto više od 110.000 maraka godišnje. Mjesečno bi to bilo oko 9.000 maraka.

Električari u prosjeku zarađuju gotovo 10.000 KM mjesečno dok software deweloperi za svoj rad u istom periodu dobiju oko 12.000 maraka.



Hayat.ba