Vijesti

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: DA LI ĆE LITAR MLIJEKA BITI SKUPLJI OD 2 MARKE?

[ad_1]

Na policama marketa širom BiH kupce gotovo svakodnevno dočekuju nove, više cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, koje će, prema riječima proizvođača, i dalje rasti, s obzirom na to da farmeri traže povećanje otkupne cijene.

Za litar mlijeka u prosjeku, prema podacima Zavoda za statistiku RS, prošlog mjeseca trebalo je 1,91, a u julu prošle godine 1,44 KM.

Statističari su izračunali i da je kilogram tvrdokornog sira u julu iznosio 17,23, a lani 11,14 maraka.

Kilogram maslaca u julu je dosegao čak 31,26 maraka, dok je u istom periodu lani koštao 8,74 marke manje.

Vlasnik bijeljinske mljekare “Dule” Duško Cvjetinović rekao je da otkupna cijena raste svaki mjesec.

  • Sada se kreće od 0,68 KM do 0,80 KM po litru, u zavisnosti od kvaliteta, a idući mjesec mislim da će biti i veća. Mlijeko je najslabijeg kvaliteta u posljednjih 20 godina – tvrdi Cvjetinović, piše “Glas Srpske”.

Dodao je i da farmeri smanjuju proizvodnju zbog čega se teško dolazi do sirovine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS mljekare su tokom jula prikupile ukupno 7. 549 tona kravljeg mlijeka.

To je za 7,1 odsto manja količina u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a za 0,2 odsto manje u odnosu na jun 2022. godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba