Vijesti

Novo poskupljenje mlijeka u regiji

S obzirom na osjetljivost mliječnog sektora i nedovoljnu tržišnu snagu malih proizvođača sirovog mlijeka, moguće je da ukidanje margine uz ograničenje cijena uzrokuje pritisak u lancu koji bi doveo do snižavanja otkupnih cijena sirovog mlijeka te ugrožavanja likvidnosti poljoprivrednika.

Kako bi se ova mogućnost isključila, a imajući u vidu ciljeve Vlade prilikom donošenja odluke, predlaže se izmjena Odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, tj. povećanje gornje razine cijena UHT mlijeka 2,8% mliječne masti za pet posto: s 0,98 EUR/lit na 1,03 EUR/lit.

Pored toga, predlaže se i uvođenje gornje granice marže za trgovce za UHT mlijeko 2,8% mliječne masti od deset posto. Ovakvim prijedlogom i dalje se osigurava prihvatljiva cijena UHT mlijeka s 2,8% mliječne masti koje ima najveći udio u hrvatskoj potrošnji mlijeka i granica margine koja trgovce ne dovodi u nepovoljnu poziciju.

Za napomenuti je da je likvidnost poljoprivrednika i cjelokupna primarna proizvodnja, kao i prerađivačka industrija, u vrlo nepovoljnim uvjetima proizvodnje koje su posljedica tržišnih poremećaja u posljednje tri godine.

Odluka će stupiti na snagu prvoga dana od dana objave u ‘Narodnim novinama’, uvažavajući činjenicu da je hrana osnovni uvjet održanja, unaprjeđenja i zaštite života i zdravlja stanovništva, a u svrhu odgovornog upravljanja krizom koja prijeti ekonomij i građanima Republike Hrvatske, navodi Vlada, piše RadioSarajevo.ba.

(Haber.ba)