Vijesti

OC Jahorina plaća 50 miliona za kredit od 37 miliona KM  

JAHORINA – Uprava Olimpijskog centra Jahorina krenula je u kreditno zaduženje od 36,9 miliona maraka koje planira potrošiti na izgradnju infrastrukture u ski-centru Igrišta kod Vlasenice.

Igrišta, FOTO: Agencije

Kredit će se vraćati u narednih deset godina, po varijabilnoj kamatnoj stopi. Na glavnicu od nepunih 37 miliona planirani su troškovi i kamate od 12,5 miliona maraka, pa kad se sve sabere, biće vraćeno 49,4 miliona maraka.

Najviše kreditnih sredstava biće utrošeno na šestosjednu žičaru čija je procijenjena vrijednost 21 milion maraka, te na vodosnabdijevanje akumulacije „Igrišta“ gdje su radovi procijenjeni na pet miliona KM.

Vlast već jednom upropastila Igrišta

Vlast u Srpskoj po drugi put pokušava da oživi ovaj ski-centar, ovaj puta preko OC Jahorina, koji ga je preuzeo na upravljanje. Naime, Vlada RS ga je kupila 2008. godine, navodno da ga spasi, ali je uradila nešto sasvim suprotno. Nakon što su uloženi milioni maraka iz prodaje Telekoma Srpske, centar je posle toga propao. Novcem i ulaganjima upravljao je aktuelni načelnik Vlasenice, Miroslav Kraljević.

Iz kredita će se finansirati i izgradnja upravne zgrade (2,8 miliona), ski bifea (dva miliona KM), hangara za tabače (200.000) te teretna i putnička vozila (250.000 KM).

Olimpijski centar za povrtat kredita nudi garancije Vlade Republike Srpske, mjenice i platne naloge, a od ponuđača nema nikakvih zahtjeva po pitanju tehničke i profesionalne sposobnosti.

Podsjećamo, Skupština akcionara Olimpijskog centra (OC) Jahorina odobrila je zaduženje preduzeća u ukupnom iznosu od 133,8 mil KM, a u sklopu kojeg su i sredstva za Igrišta.

Najveći dio kredita, 96,9 miliona KM namjenjen je za gradnju gondole koja bi povezala Jahorinu i Pale.

Predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek nedavno je u izjavi za Capital rekao kako će se kreditom zatvoriti krug investicija na planini.

Inače, Olimpijski centar Jahorina zvanično je započeo radove na obnavljanju i izgradnji ski centra Igrišta kod Vlasenice prije nekoliko dana, a kako su priznali u upravi, u izgradnju se kreće od nule.

Na Igrištima očekujemo turiste iz cijele istočne BiH i zapadne Srbije. Velika prednost je i strateški dobar položaj i blizina aerodroma Tuzla. Izgradnjom sistema za osnježavanje imaćemo najmanje 120 dana skijanja u sezoni. Ovo će biti ski-centar idealan za dnevne i vikend turiste“, naveo je povodom ozvaničenja radova  Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava OC Jahorina plaća 50 miliona za kredit od 37 miliona KM   prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.