Vijesti

Očekuje se oporavak globalne ekonomije i obima robne trgovine

ŽENEVA – Globalna trgovina robom postepeno se oporavlja u drugoj polovini 2023. godine, zahvaljujući boljoj prodaji i proizvodnji automobila i elektronskih komponenti, saopštila je Svjetska trgovinska organizacija (STO).

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Barometar robne trgovine STO, mjerač trenda trgovine u realnom vremenu, premašio je osnovnu vrednost od 100, dostigavši 100,7 u septembru, u odnosu na 99,1 u avgustu, prenosi Anadolu Agency.

“Ovo sugeriše da će se obim robne trgovine postepeno vraćati svom srednjoročnom trendu u drugoj polovini 2023. godine, iako neizvjesnost ostaje visoka zbog mješovitih ekonomskih podataka i rastućih geopolitičkih tenzija”, navodi se u izveštaju STO.

Obim svjetske robne trgovine povećan je za 0,2 odsto u odnosu na prethodni period u drugom kvartalu 2023. godine, ali je i dalje manji za 0,5 procenata na godišnjem nivou.

Očekuje se da će broj za treći kvartal biti nešto jači zahvaljujući ubrzanom rastu BDP-a u SAD i Kini, iako je ekonomija Evropske unije stagnirala.

Godišnji trgovinski rast će verovatno biti snažan u četvrtom kvartalu zbog baznog efekta, jer su visoke cijene energenata, rastuće kamatne stope i poremećaji povezani sa pandemijom opterećivali privredni rast u vodećim ekonomijama u istom periodu prošle godine. Biznis.rs

Objava Očekuje se oporavak globalne ekonomije i obima robne trgovine prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -