Vijesti

Od 1. januara veća cijena gasa za potrošače u Kantonu Sarajevo

O povećanju cijene prirodnog gasa Uprava KJKP „Sarajevogas“ d.o.o. Sarajevo obavještena je jučer (27.12. 2021. godine), tokom sastanka sa predstavnicima kompanije „Energoinvest“ d.d Sarajevo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

“Podsjećamo, nabavna cijena prirodnog gasa od 1. 11. 2021. godine veća je za 23,5%, u odnosu na oktobarsku, što potrošači u Kantonu Sarajevo nisu osjetili zahvaljujući naporima Vlade Kantona Sarajevo, koja je osigurala sredstva za subvencioniranje dijela cijene prirodnog gasa do kraja tekuće godine”, saopćeno je iz “Sarajevogasa”.

Sa najavljenim novim poskupljenjem i u slučaju da se ne nastavi sa subvencioniranjem dijela cijene prirodnog gasa, potrošači u Kantonu Sarajevo bi prirodni gas od 1. 1. 2022. godine mogli plaćati i za 40 % više.

Kako bi se djelimično ublažio finansijski pritisak na potrošače u Kantonu, Uprava KJKP „Sarajevogas“ d.o.o. Sarajevo je predložila Vladi Kantona Sarajevo da razmotri mogućnost nastavka subvencioniranja dijela cijene prirodnog gasa i u narednoj godini, a u skladu sa finansijskim mogućnostima.

“Također, predstavnici „Energoinvesta“ su putem e-maila obavjestili Upravu Sarajevogasa da ne mogu garantovati dnevne isporuke prirodnog gasa preko 1,2 miliona Sm3 za prvi kvartal 2022. godine za sve svoje kupce, što prema historiji potrošnje u zimskim mjesecima nije dovoljno za uredno snabdijevanje svih potrošača u Kantonu Sarajevo. U slučaju da se ne obezbijede dodatne količine prirodnog gasa tokom ekstremno hladnih dana, KJKP “Sarajevogas” neće biti u mogućnosti da snabdije svoje velike potrošače, uključujući i KJKP “Toplane-Sarajevo” o čemu je obavještena Uprava ovog preduzeća. Također, o ovim problemima upoznata je Vlada Kantona Sarajevo”, saopćili su dodajući da se nadaju da će svi nadležni subjekti u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo uspjeti prevazići sve izazove koji predstoje do kraja sezone grijanja, a za dobrobit svih potrošača, prenosi Raport.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -