Vijesti

OD 15.000 DO 300.000 KM PO PRIJAVI Besplatna sredstva za poljoprivrednike!

Projekat „EU za poslovni oporavak“ (EU4BusinessRecovery) koji finansiraju EU i Njemačka objavio je 8. maja poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama namijenjenim digitalnoj transformaciji preduzeća u sektoru poljoprivrede u BiH.

Na javni poziv mogu se prijaviti samostalni preduzetnici, poljoprivredne zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave primarnom proizvodnjom voća i povrća, sadnog materijala, vinogradarstva i maslinarstva, proizvodnjom mesa, mlijeka i jaja, uzgojem žitarica, uzgojem gljiva, ljekovitog i začinskog bilja, pčelarstvom.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 15.000 KM do 300.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova.

Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa.

Projektni prijedlog sa potrebnom dokumentacijom potrebno je dostaviti isključivo putem onlajn platforme (javnipoziv.undp.ba) do 16. juna do 15.00 časova.

DOBRE VIJESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE Počinje isplata podsticaja

Više informacija o javnom pozivu dostupno je putem veb-stranice (eu4business.ba).

U saopštenju se dodaje da će se investicijama koje će se realizovati kroz ovu mjeru podrške, dodatno razviti ili unaprijediti korištenje digitalnih alata posebno se fokusirajući na njihov inovacijski potencijal usmjeren na postojeću zastarjelu tehnologiju i optimizaciju korištenja ograničenih resursa.

„Digitalizacijom poslovnih procesa, očuvanjem i modernizacijom lanaca snabdjevanja u sektoru poljoprivrede, stvara se osnova za ubrzani oporavak poljoprivrednih subjekata koji se suočavaju sa posljedicama negativnih tržišnih kretanja i omogućava odgovor na sve kompleksnije zahtjeve tržišta“, navedeno je u saopštenju.

Projekat finansiraju EU i Njemačka, a sprovodi UNDP u BiH u partnerstvu sa NJemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

BONUS VIDEO:

Objava OD 15.000 DO 300.000 KM PO PRIJAVI Besplatna sredstva za poljoprivrednike! prenesena sa portala Aloonline.ba.