Vijesti

Oduzeti duvanski proizvodi i čokolada vrijedna 160.000 KM

BANJALUKA – Na području Sarajevskog i Zeničkog-dobojskog kantona i Istočnog Sarajeva oduzeta je veća količina duvanskih proizvoda i čokolada ukupne vrijednosti 160.000 KM, saopštila je Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Srna

Riječ je o operativnoj akciji kodnog naziva “Akciza 22” u kojoj je na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva oduzeta veća količina duvana i cigareta neobilježenih akciznim markicama, a na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona oduzeti su prehrambeni prozvodi.

Na osnovu saznanja da se određeni broj lica na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda, izvršeni su pretresi na tri lokacije.

Tom prilikom od 17 fizičkih lica privremno je oduzeto 254,5 kilograma sitno rezanog duvana, 11.679 paklica cigareta i 1.255 paklica ručno motanih cigareta, a navedni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO i za njih nije postojala vjerodostojna dokumentacija o porijeklu robe.

Ukupna tržišna vrijednost privremeno odzete robe iznosi 125.000 KM.

Aktivnosti na terenu su provedene u saradnji sa Tužilaštvom BiH i prema naredbama Suda BiH.

Protiv osumnjičenih lica Tužilaštvu BiH biće podnesen izvještaj zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

U Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu spriječen je nelegalan promet robe stranog porijekla bez vjerodostojne dokumentacije.

Kontrolisana su četiri poslovna subjekta i službenici UIO su pronašli i privremeno oduzeli čokolade “Milka”, ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM.

Protiv četiri lica biće pokrenuti prekršajni postupci kod nadležnog suda.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti UIO je koristio specijalizovanu opremu i vozila koji su donacija Ambasade SAD putem Programa EXBS, dodaje se u saopštenju.

UIO poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Građani mogu i na “Viber” broj 065/355-155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duvan.

Srna

Objava Oduzeti duvanski proizvodi i čokolada vrijedna 160.000 KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -