Vijesti

Oglasila se Centralna banka povodom pojave ‘filmskog novca’ u BiH

Centralna banka BiH (CB BiH) nije izdala saglasnost za izradu i korištenje reprodukcija novčanica konvertibilne marke (KM), te da izrada i stavljanje u opticaj takozvanog “filmskog” novca predstavlja krivično djelo, saopšteno je iz CB BiH, a povodom pojave takvih novčanica na području BiH.

Centralna banke BiH je jedina nadležna za davanje saglasnosti za reprodukovanje novčanica KM, što je regulisano Odlukom o uslovima pod kojima se mogu reprodukovati novčanice i kovani novac.

“Ovom odlukom utvrđeno je da su, bez prethodno pribavljene saglasnosti Centralne banke BiH, dvostrane reprodukcije novčanica KM dozvoljene samo pod uslovom da dužina odnosno širina reprodukovane novčanice iznosi 200 odsto ili više, odnosno 50 odsto ili manje, u odnosu na originalnu veličinu novčanice”, stoji u saopštenju CB BiH.

Iz Centralne banke pojašnjavaju da u tom slučaju nema rizika da takva reprodukcija u javnosti može izazvati zabunu da se radi o pravom novcu.

U saopštenju se dodaje da je za bilo koju reprodukciju koja ne ispunjava navedene uslove potrebna pismena saglasnost Centralne banke BiH.

“Centralna banka BiH niti u jednom slučaju nije izdala saglasnost za izradu i korištenje reprodukcija novčanica KM u stvarnim ili približno jednakim dimenzijama. Identični uslovi su utvrđeni i za reprodukcije novčanica evra od Evropske centralne banke”, navedeno je u saopštenju.

Iz CB BiH ističu da, bez obzira na natpise koji se nalaze na “filmskom” novcu, njihovu veličinu, uočljivost i opšti izgled, izrada, pribavljanje i stavljanje u opticaj predstavlja krivično djelo.

“Kada je u pitanju falsifikovani novac KM uopšte, do sada se pokazalo da su falsifikati vrlo lošeg kvaliteta i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja”, dodaje se u saopštenju.

Iz Centralne banke BiH pozivaju građane da se informišu o zaštitnim obilježjima novčanica KM.

“Informacije o zaštitnim obilježjima novčanica KM za sve apoene i izdanja, moguće je naći na veb stranici Centralne banke BiH /https://www.cbbh.ba/Content/Read/645/“, zaključuju iz CB u saopštenju.

Biznis.ba