Vijesti

Olakšati ulazak turista u BiH na dobrobit privrede

Ministarstvo civilnih poslova BiH je prepoznalo potrebu pomoći gospodarstvenom sektoru, posebice kada govorimo o skoroj turističkoj sezoni. Upravo zbog toga je predloženo ažuriranje postojećih mjera ulaska stranaca u Bosnu i Hercegovinu, rekla je u intervjuu za Nezavisne ministrica civilnih poslova Bih Ankica Gudeljević.
Pojasnila je da potrebno da im se omogući ulazak ukoliko posjeduju: negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz). Zatim, potvrde o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19 zaraznog oboljenja.
– Ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primanju jedne doze je validna ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska granice. Predložen je ulazak u BiH i ukoliko osoba posjeduje potvrdu kojom se potvrđuje da se putnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaest dana od dana prispijeća pozitivnog testa, a ne duže do 180. dana prvog pozitivnog testa – dodala je Gudeljević.
Ažuriranim mjerama, koje u potpunosti prate standarde Europske unije, ističe, omogućilo bi se da turisti, ali i ostali strani državljani lakše ulaze u BiH.
– Ovom prijedlogu potporu nisu dali bošnjački ministri osim ministra sigurnosti – kaže.
Ministrica Gudeljević je dodala da su nas proteklih godinu i pol dana naučile da je još nezahvalno prognozirati kraj pandemije, tako da poseban akcenat sa nadležnim zdravstvenim institucijama stavljaju na traženje idealnog odnosa između potrebnog kvalitetnog epidemiološkog odgovora, a u isto vrijeme i na pomoć gospodarstvu i nadolazećoj turističkoj sezoni.