Vijesti

Oslabili indeksi kineskih akcija

NJUJORK – Ključni indeks kineskih akcija koje se kotiraju na njujorškoj berzi oslabio je preko noći, prekinuvši niz od četiri uzastopne sesije sa 18 odsto rasta.

Foto: Pixabay

Kineski indeks Nasdaq Golden Dragon izgubio je 2,2 odsto vrijednosti nakon što je propala spekulacija da Kina planira da ublaži stav prema politici nulte tolerancije na Covid-19.

Akcije kineskih kompanija koje se kotiraju u SAD, Kini i Hong Kongu ojačale su posljednjih dana usled glasina da Kina namjerava da ublaži striktne pandemijske mjere zatvaranja, prenosi Financial Times.

Peking je više puta istakao da nikakva promjena režima borbe protiv širenja zaraze korona virusom uvođenjem strogih karantina nije u planu.

Hang Seng berzanski indeks akcija u Hong Kongu i Kini u utorak na otvaranju oslabio je za oko 0,3 odsto, a CSI 300 ostao je nepromjenjen. U drugim djelovima Azije, japanski Topix ojačao je za 1,1 odsto, a južnokorejski Kospi za 0,7 procenata.

Prethodno su akcije u SAD u ponedeljak zabilježile rast, dok su se investitori pripremali za ovonedjeljne podatke o inflaciji i opšte izbore 8. novembra. Referentni indeks Wall Streeta S&P 500 ojačao je za jedan odsto, a tehnološki Nasdaq Composite za 0,9 procenata. Biznis.rs

Objava Oslabili indeksi kineskih akcija prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.