Vijesti

OVA ROBA U NJEMAČKOJ IDE KAO HALVA Ko je ima na lageru, mogao bi profitirati

Vlasnik trgovine električnih aparata u Berlinu rekao je da su primijetili porast prodaje električnih grijalica u posljednja dva mjeseca i da su sada potpuno rasprodate. Trgovina Eisen Doring se skoro 120 godina bavi prodajom električnih aparata u jednom od luksuznih kvartova Berlina.

Frank Doring, koji pripada trećoj generaciji porodice, rekao je za Anadolu Agency (AA) da je u situaciji kada rutinski ljudima govori kako nema električnih grijalica i da ne može garantovati kada će ih dobiti.

– Možda ih dobijemo u septembru, oktobru ili novembru. Nijedna kompanija nam ne može reći da li ih može isporučiti jer je sve u potpunosti rasprodano. To je veliki problem. Svi ih žele kupiti, jer ako nemate plin, kod kuće je hladno – rekao je Doring.

Petra, jedna od njegovih redovnih mušterija, također je u potrazi za električnom grijalicom. Zabrinuta je da će se, ukoliko dođe do smanjenja isporuke plina ili daljeg povećanja cijene tog energenta, u budućnosti morati više oslanjati na struju.

– Bojim se da će biti problema. A, ako nemam grijanje i ako neko ima zdravstvenih problema, treba ti bar toplo kupatilo. Možda nećemo moći da se tuširamo toplom vodom, zato mi hitno treba električni grijač – kazala je Petra.

Vlada Njemačke pozvala je građane da smanje potrošnju energije nakon što je ruska energetska kompanija Gazprom počela znatno smanjivati količinu plina koju dostavlja državi s najvećom evropskom ekonomijom.

RACIONALIZACIJA ZBOG MOGUĆE NESTAŠICE PLINA

Smanjeno snabdijevanje plinom iz Rusije izazvalo je ozbiljnu zabrinutost širom Evrope zbog mogućnosti da se potrošnja mora racionalizovati za industriju i domaću upotrebu.

Prema Thomasu O’Donnelu, stručnjaku za naftu i plin, trenutni protok plina je samo 20 posto kapaciteta, što znači da Njemačka neće moći skladištiti dovoljne količine za zimski period.

– Ove zime će nam vjerovatno nedostajati 30 posto prirodnog plina. To znači da ga neko neće imati i da će biti racionalizacije. Potrošači će osjetiti posljedice, ovdje u Berlinu ili u Nemačkoj. Rekli su da će termostati morati da se spuste sa 22 stepena Celzijusa, na 17, a možda i niže – istakao je O’Donel.

Njemačka Vlada preduzela je određene mjere kako bi uštedila struju u trenutku dok se država, kao i cijela Evropa, suočava s prijetećom energetskom krizom. U okviru tih mjera u toku noći gasi se rasvjeta na spomenicima i drugim javnim zgradama. Domaći potrošači i domaćinstva uživaju zakonsku zaštitu u slučaju potrebe za plinom, kao i socijalne ustanove poput bolnica.

POTROŠAČI ZABRINUTI

Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta GFK, u Njemačkoj je od januara do juna ove godine prodato 600.000 jedinica električnih grijalica, što je povećanje od skoro 35 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Građani Berlina u razgovoru za AA izrazili su zabrinutost zbog daljeg povećanja troškova energije i mogućnosti nestašice plina zimi.

– Ozbiljno smo zabrinuti zbog cijena plina i strahujemo da će to biti veliki teret. Međutim, ljudi koji nemaju velike kuće, pretpostavljam da neće upasti u velike probleme – rekao je njemački penzioner.

BONUS VIDEO:

Objava OVA ROBA U NJEMAČKOJ IDE KAO HALVA Ko je ima na lageru, mogao bi profitirati prenesena sa portala Aloonline.ba.