Vijesti

OVI PROIZVODI POVUČENI SA BH. TRŽIŠTA ZBOG OPASNOSTI ZA KORISNIKE

[ad_1]

Iz Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine saopšteno da se sa bh. tržišta povuku novogodišnje lampice kineskog proizvođača i dva modela bicikla za djecu.

Svjetlosni lanac sa 100 lampica je bez oznake modela i tipa, kao i bar koda i proizvođača.

Ove lampice predstavljaju opasnost, kako navode iz agnecije, od strujnog udara i požara, jer napojni kabl ne ispunjava zahtjeve električne izdržljivosti.

  • Svjetlosni lanac nije propisno označen, a ni usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60598-2-20:2016 – objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Nadležna inspekcija je naložila je povlačenja proizvoda sa tržišta i njegovo uništavanje, navode iz Agencije.

Također, naređeno je da se sa tržišta povuku i dva bicikla a to su: Bicikl za djecu “smart 12”, bar kod 8602090030121 i bicikl za djecu “John Speed 618-16”.

Predstavljaju rizik od povrede, jer im sile kočenja na prednjem i zadnjem točku nisu dovoljne.
Bicikl smart 12, takođe, ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN ISO 8098:2015, a zaštita na lancu kod John Speed 618-16 nije u skladu sa propisanim zahtjevima, a zahtjevi vezani za označavanje i uputstva za upotrebu nisu u skladu sa propisanim.

Potrošačima se preporučuje da vrate ove proizvode ukoliko su ih kupili, a uvoznici moraju povući proizvode sa tržišta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba