Vijesti

Ovo su stvarne plate u Hrvatskoj

U 2022. rasle su sporije od cijena, pa su stoga realno padale. No, rast plata se nastavio kroz ovu godinu, dok je rast cijena usporio, pa je realna plata opet počela rasti.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Prosječna neto plata za septembar ove godine je iznosila 1156 evra, što je nominalno više za 14.2 odsto, a realno za 7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Iako se prosječne plate redovno objavljuju u medijima, na nacionalnom i županijskom nivou, to je samo dobar pokazatelj trenda, ali ne i “stvarno” stanje, jer se prosječna plata odnosi na sve zaposlene u Hrvatskoj pa je ekstremi iskrivljuju.

Velika je razlika između različitih djelatnosti, čak i veća nego među županijama. U stvarnosti većina ljudi ima manju platu od realne jer jako velike plate više djeluju na prosjek. Zbog toga je bolje govoriti o medijalnoj plati, tj. iznosu od kojeg tačno pola zaposlenih prima više, a pola manje.

Ona je u septembru iznosila 998 evra neto, što znači da svaki drugi zaposleni mjesečno zaradi do tog iznosa. To je realniji prikaz nivoa plata u odnosu na prosjek (većina zaposlenih ima platu manju od prosjeka), ali još uvijek nedovoljno specifikovano.

Svaki četvrti radnik u Hrvatskoj ima neto platu od 755 evra i manje

Da bismo dobili stvarnu sliku o platama u Hrvatskoj, treba prvo razdijeliti sve plate na više od dvije kategorije, ne samo na one koji imaju više i one koji imaju manje od prosjeka ili medijana. Prvi korak je analiza plata prema kvartilima.

Podjela prema četvrtinama dijeli sve plate u Hrvatskoj po visini na četiri jednaka dijela. Tako sve neto plate u Hrvatskoj možemo razdijeliti na prvu četvrtinu, drugu četvrtinu, treću četvrtinu i četvrtu četvrtinu.

Prvi dio pokazuje do koje neto plate četvrtina najslabije plaćenih radnika u Hrvatskoj radi, drugi pokazuje radnike koji su iznad najslabije plaćenih 25 odsto, ali ispod medijane (tačka od koje pola ima veću, a pola manju platu), treći se odnosi na plate od medijana do iznosa koji ima četvrtina najbolje plaćenih u Hrvatskoj, a četvrti od kojeg iznosa ima platu četvrtina najbolje plaćenih radnika u Hrvatskoj.

Prvi kvartil, tj. četvrtina najslabije plaćenih u Hrvatskoj, ima platu od 560 evra neto (minimalna plata) do 755 evra neto. Svaki četvrti radnik u Hrvatskoj zarađuje 755 evra i manje mjesečno.

Drugi kvartil su radnici s platom od 755 evra do 998 evra neto, što znači da su bolje plaćeni od najslabije plaćene četvrtine radnika u Hrvatskoj, ali slabije plaćeni od druge polovine bolje plaćenih radnika. Pola radnika ima neto platu između 560 i 998 evra.

Treći kvartil su radnici s platom od 998 evra do 1337 evra neto, oni su bolje plaćeni od polovine radnika u Hrvatskoj, ali slabije plaćeni od četvrtine najbolje plaćenih radnika. Četvrti kvartil, tj. četvrtina najbolje plaćenih radnika ima platu veću od 1337 evra neto, prenosi Index.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -