Vijesti

Pad britanske proizvodnje

Zavod za nacionalnu statistiku (ONS) saopćio je da se britanska ekonomija u prvom tromjesečju smanjila prvenstveno zbog ograničenja uvedenih u borbi protiv pandemije koronavirusa (COVID-19).

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Britanska ekonomija pala je za 1,5 posto u prvom kvartalu ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Zavod za nacionalnu statistiku (ONS) saopćio je da se britanska ekonomija u prvom tromjesječju smanjila prvenstveno zbog ograničenja uvedenih u borbi protiv pandemije koronavirusa (COVID-19).

Ekonomisti su očekivali da će se britanska ekonomija u prvom kvartalu smanjiti za oko 1,7 posto.

Bruto domaći proizvod (BDP) manji je za 5,9 posto u odnosu na period prije epidemije, februar 2020. godine.

– Snažan rast u martu –

Britanska ekonomija porasla je 2,1 posto u martu 2021. godine, kada je poduzet prvi korak postepenog ublažavanja karantenskih mjera.

Sektor usluga, koji predstavlja oko 80 posto britanske ekonomije, u martu je povećan za 1,9 posto, dok je prerađivačka industrija porasla za 2,1 posto, a građevinski sektor za 5,8 posto.

Glavni ekonomist Konfederacije britanske industrije (CBI) Alpesh Paleja izjavio je da je uprkos tome što je britanska ekonomija pala 1,5 posto u prvom kvartalu ove godine, trenutno mnogo bolja situacija u odnosu na mart 2020.

Ekonomista globalne financijske korporacije UBS Dean Turner smatra da sadašnji podaci pokazuju da je ekonomija zadnju karantenu pretrpjela dosta bolje nego što se očekivalo, što svakako ulijeva optimizam.

Britanska ekonomija je prošle godine zbog pandemije koronavirusa pretrpjela pad od 9,8 posto.

Engleska banka (BoE) objavila je prošle sedmice da se očekuje da će ekonomija zemlje porasti 7,25 posto 2021. godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -