Vijesti

Pad dionica na Wall Streetu

NJUJORK – Na Wall Streetu su juče cijene dionica pale, nakon prošlosedmičnog snažnog rasta, jer ulagači nisu sigurni da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Dow Jones oslabio je 0,56 posto, na 34.641 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,42 posto, na 4.496 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 14.020 bodova.

Nakon praznika u ponedjeljak, nova radna sedmica na najvećoj svjetskoj berzi počela je padom cijena dionica.

Prošle sedmice berzovni indeksi snažno porasli jer su ulagači zaključili da Fed neće dodatno povećavati kamate, s obzirom da se američka privreda i tržište rada ‘hlade’.

Vjeruje se da Fed neće povećati kamate u septembru

Međutim, nakon produženog vikenda, entuzijazam je splasnuo. I dalje se, doduše, vjeruje da Fed neće dodatno povećati kamate u septembru, no nije sigurno da to neće učiniti idućih mjeseci.

Ekonomija, naime, pokazuje priličnu otpornost, a cijene nafte, što je jedan od glavnih pokretača inflacije, posljednjih sedmica znatno rastu.

Riječju, vjeruje se da će Fed neko vrijeme držati kamate nepromijenjene i pričekati daljnje makroekonomske podatke koji će pokazati nastavljaju li popuštati inflacijski pritisci.

“Obveznice kao dobra alternativa dionicama”

U međuvremenu ponovo rastu prinosi na državne obveznice.

„Jedan od razloga pada cijena dionica jest to što i dalje rastu kamate, pa su obveznice dobra alternativa dionicama. Uz to, rast cijena nafte predstavlja prepreku Fedovim nastojanjima da spusti inflaciju na ciljanih 2 posto”, objašnjava Paul Nolte, strateg u kompaniji Murphy & Sylvest Wealth Management.

Riječju, i dalje ostaju otvorena pitanja o tome hoće li Fed još koji put povećati kamate i koliko će ih dugo zadržati na povišenim razinama. Stoga će i u idućem periodu smjer tržišta ponajviše ovisiti o špekulacijama u vezi tih pitanja.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,20 posto, na 7.437 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 posto, na 15.771 bod, a pariški CAC 0,34 posto, na 7.254 boda.

Objava Pad dionica na Wall Streetu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -