Vijesti

Pad dionica na Wall Streetu

NJUJORK – Na Wall Streetu su juče cijene dionica pale, nakon prošlosedmičnog snažnog rasta, jer ulagači nisu sigurni da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Dow Jones oslabio je 0,56 posto, na 34.641 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,42 posto, na 4.496 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 14.020 bodova.

Nakon praznika u ponedjeljak, nova radna sedmica na najvećoj svjetskoj berzi počela je padom cijena dionica.

Prošle sedmice berzovni indeksi snažno porasli jer su ulagači zaključili da Fed neće dodatno povećavati kamate, s obzirom da se američka privreda i tržište rada ‘hlade’.

Vjeruje se da Fed neće povećati kamate u septembru

Međutim, nakon produženog vikenda, entuzijazam je splasnuo. I dalje se, doduše, vjeruje da Fed neće dodatno povećati kamate u septembru, no nije sigurno da to neće učiniti idućih mjeseci.

Ekonomija, naime, pokazuje priličnu otpornost, a cijene nafte, što je jedan od glavnih pokretača inflacije, posljednjih sedmica znatno rastu.

Riječju, vjeruje se da će Fed neko vrijeme držati kamate nepromijenjene i pričekati daljnje makroekonomske podatke koji će pokazati nastavljaju li popuštati inflacijski pritisci.

“Obveznice kao dobra alternativa dionicama”

U međuvremenu ponovo rastu prinosi na državne obveznice.

„Jedan od razloga pada cijena dionica jest to što i dalje rastu kamate, pa su obveznice dobra alternativa dionicama. Uz to, rast cijena nafte predstavlja prepreku Fedovim nastojanjima da spusti inflaciju na ciljanih 2 posto”, objašnjava Paul Nolte, strateg u kompaniji Murphy & Sylvest Wealth Management.

Riječju, i dalje ostaju otvorena pitanja o tome hoće li Fed još koji put povećati kamate i koliko će ih dugo zadržati na povišenim razinama. Stoga će i u idućem periodu smjer tržišta ponajviše ovisiti o špekulacijama u vezi tih pitanja.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,20 posto, na 7.437 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 posto, na 15.771 bod, a pariški CAC 0,34 posto, na 7.254 boda.

Objava Pad dionica na Wall Streetu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.