Vijesti

Pad inflacije u zemljama evrozone

LUKSEMBURG – Inflacija u 20 zemalja evrozone se smanjuje otkako je dostigla vrhunac od 10,6 odsto u oktobru prošle godine, pa se očekuje da će godišnja inflacija u martu iznositi 6,9 odsto, što je pad na februarskih 8,5 odsto, podaci su statističke agencije EU /Evrostat/.

FOTO: Pixaby

Očekuje se da će hrana, alkohol i duvan imati najveću inflaciju i to 15,4 odsto u poređenju sa 15 odsto u februaru, a slijede neenergetska industrijska dobra sa 6,6 odsto u odnosu na 6,8 odsto u februaru, te usluge gdje se očekuje pet odsto u poređenju sa 4,8 odsto u februaru.

Cijene energenata su pale za 0,9 odsto.

Bazna inflacija koja isključuje promjenljive cijene hrane i energije i daje bolji uvid u dalje tokove inflacije na duži rok, porasla je na rekordnih 5,7 odsto sa 5,6 odsto prethodnog meseca.

Predsjednik Evropske centralne banke /ECB/ Kristin Lagard izjavila je danas da se ECB sprema da poveća kamatne stope na julskom sastanku kako bi se moglo izaći iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg kvartala.

“U borbi protiv visoke inflacije imamo neophodne alate i koristićemo ih, posmatrajući podatke i prognoze naših stručnjaka, ali i procenjujući transmisiju naše monetarne politike na najbolji mogući način, kako bismo utvrdili stope, dok se inflacija ne vrati na dva odsto”, poručila je Lagard, prenela je agencija ANSA.

ECB, federalne rezerve SAD i Banka Engleske podigle su kamatne stope ovog meseca jer se fokusiraju na borbu protiv skoka cijena.

Inflacija je u februaru iznosila šest odsto u SAD i 10,4 odsto u Velikoj Britaniji. Srna

Objava Pad inflacije u zemljama evrozone prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.