Vijesti

Pad na berzama u SAD-u nakon najave novog povećanja kamata

NJUJORK – Na berzama u Sjedinjenim Američkim Državama registrovan je pad nakon oštrih komentara guvernera Centralne banke ili Federalnih rezervi Džeroma Pauela.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Pauel je rekao da banka mora da nastavi da podiže kamatne stope kako bi spriječila da inflacija postaje trajni aspekt američke privrede.

Inflacija u SAD je na najvišem nivou u protekle četiri decenije.

Bi-Bi-Si navodi da investitori strahuju da bi u slučaju slabijeg ekonomskog rasta više kamatne stope samo mogle uvećati rizik od recesije.

Pauel je priznao da bi stavljanje inflacije pod kontrolu moglo doći na račun američkih domaćinstava i firmi, ali smatra da je ta cijena vrijedna plaćanja.

“Više kamatne stope, sporiji rast i blaže uslovi na tržištu rada smanjiće inflaciju, ali će donijeti određene probleme domaćinstvima i firmama. To su nesrećne posljedice smanjenja inflacije ali neuspjeh u stabilizaciji cijena značio bi mnogo veće probleme”, naglasio je Pauel.

Federalne rezerve su tokom marta objavile da je kamatna stopa bila skoro na nuli i od tada je povećana na 2,25 do 2,5 odsto u sklopu borbe protiv inflacije. Srna

Objava Pad na berzama u SAD-u nakon najave novog povećanja kamata prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -