Vijesti

PEKARE NA KILOGRAM BRAŠNA ZARADE PET KM, BH. POLJOPRIVREDNICI TAPKAJU U MJESTU: BIĆO I KOPAČEVIĆ U 7PLUS

[ad_1]

Stanje poljoprivrede u BiH uveliko je vezano za rusku agresiju na Ukrajinu i globalna tržišna kretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O poticajima, položaju i rješenjima za pomoć bh. poljoprivrednicima razgovarali smo u emisiji Sedam plus.

Naši gosti su bili Nedžab Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, i Jure Kopačević, proizvođač pšenice i brašna iz Odžaka.

  • Cijene određuje okruženje, mi kao mala zemlja nismo u stanju da ih odredimo. Sve zavisi od stanja u Ukrajini. Imamo disparitet u cijenama. Pekar uzima pet KM na kilogram brašna koje košta 1,10 KM, jer od toga napravi i proda tri hljeba. Trenutno tapkamo u mjestu kada se radi o poljoprivrednim poticajima – smatra Kopačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bićo ističe da je stanje u FBiH koliko-toliko zadovoljavajuće, iako ima mjesta za napredak.

  • Početkom pandemije vlast u FBiH je shvatila značaj ulaganja u poljoprivredu. Uplate su redovne, radi se nova strategija razvoja poljoprivrede u kojoj je predviđeno uvođenje pravila EU. S druge strane, aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH ne radi ništa po pitanju zaštite domaće proizvodnje. Naprotiv, nanosi nam štetu svojim odlukama – kazao je Bićo.

Kopačević upozorava da će gradovi ostati bez opskrbe hranom ukoliko se ne poduzmu konkretne mjere podrške.

  • Veliki gradovi će imati probleme ako ovakvo stanje potraje. Ko može garantovati da će najesen biti dovoljno zasijanih površina žita za bh. tržište? Robne rezerve moraju biti funkcionalnije, jer sada imamo hrane dovoljno samo za sedam dana. Problem je i nedostatak plavog dizela. Bh. poljoprivrednik u traktor za pun rezervoar mora natočiti 300 litara goriva, što je po sadašnjim cijenama goriva oko 1.200 KM. To je neshvatljivo – mišljenja je Kopačević.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bićo je ukazao na ključne probleme sa kojima se domaći poljoprivrednici suočavaju.

  • BiH je jedina zemlja koja nema ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou, zbog čega gubimo milione KM poticaja godišnje. Tu je i nepostojanje plavog dizela. Ne može jedan poljoprivrednik gorivo plaćati po istoj cijeni kao neko ko vozi najskuplji Porsche. Problem je razlika u poticajnoj politici između kantona i nivoa vlasti. Time sami sebi postajemo nelojalna konkurencija. Poticaji moraju biti isti na nivotu čitave BiH, jer smo nekonkurentni na regionalnom tržištu zbog skupljih troškova proizvodnje – istakao je Bićo.

(M. Imamović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba