Vijesti

PODRŠKA ŠTETI ZA SAOBRAĆAJNICE DOSTOJNE GLAVNOG GRADA


Naravno da će Vlada FBiH sa zadovoljstvom podržati projekte koje Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Adnanom Štetom planira realizirati.

Poručio je ovo nakon sastanka u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

  • Još jednom smo se danas uvjerili da je riječ o projektima od izuzetne važnosti za građane Sarajeva i KS u cjelosti i da je ministar Šteta odlučan u namjeri da Sarajevo konačno nakon višedecenijske nebrige dobije saobraćajnice i javni prevoz dostojan glavnog grada, navodi Nikšić i dodaje:
  • Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima i međusobnom podrškom uspjeti u tome bilo je da riječ o projektima nabavke novih tramvaja i trolejbusa, izgradnje tramvajske pruge, uvođenju besplatnog saobraćaja ili izgradnji saobraćajne infrastrukture.

    Podsjetimo, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je danas sastanak s premijerom Nikšićem, federalnom ministricom prometa i komunikacija Andrijanom Katić i direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem s kojima je razgovarao o projektima koji su u proteklom periodu realizirani na području Kantona Sarajevo.

    Na sastanku, u sjedištu Vlade FBiH, razgovarano je o nabavci novih tramvaja i trolejbusa, izgradnji tramvajskih pruga, besplatnom prevozu, uvođenju željezničkih linija, te posebno o izgradnji kapitalnih cestovnih projekata, unapređenju cestovne infrastrukture, kao i na projektima koje Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja provode i koje su realizovali u svim općinama kantona.

    Na sastanku je istaknuto da je unapređenje saobraćaja važno ne samo za građane glavnog grada BiH i Kantona Sarajevo već i za stvaranje nove slike Sarajeva kao centra turizma koju šaljemo u svijet.

  • Pored projekata na kojima već radimo s Vladom FBiH, raduje me da će Vlada FBiH podržati izuzetno značajne projekte za Kanton Sarajevo, izgradnju kružnog toka na XII transverzali, kao i projektovanje nastavka gradnje I transverzale, od tunela Kobilja Glava do Jošaničke petlje. Kvalitetnim rješenjima, saradnjom, međusobnom podrškom možemo uraditi mnogo na unapređenju saobraćaja, rasterećenju gužvi i povećanju sigurnosti – rekao je ministar Šteta, te se zahvalio na saradnji i prilici za jačanje saradnje federalnoj ministrici i premijeru.

Hayat.ba