Vijesti

Pogledajte kako će izgledati novčanica BRIKS-a (FOTO)

Ovo je danas saopštila državna televizijska i radio kompanija Irana.

– Ruski ambasador u Južnoj Africi demonstrirao je novčanicu BRIKS 100 tokom ceremonije u ambasadi UAE u Pretoriji – napisano je na platformi X.

Na novčanici su zastave Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, kao i simboli država, prikazani u krugu u centru monete.

Nakon premijerne demonstracije ruski ambasador je predao novčanicu ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Samit BRIKS-a održan je u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta.

Tokom događaja, južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa najavio je da će od 1. januara 2024. još šest zemalja postati punopravne članice asocijacije , uključujući Saudijsku Arabiju, Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate.

Istovremeno, brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva podržao je stvaranje jedinstvene računovodstvene valute BRIKS. On je „zeleni neokolonijalizam“ razvijenih zemalja nazvao neprihvatljivim.

U međuvremenu, Maksim Čirkov, vanredni profesor Katedre za političku ekonomiju Ekonomskog fakulteta Ruskog univerziteta prijateljstva naroda, primijetio je u razgovoru za „Izvestiju“ da je za zemlje članice BRIKS-a veoma korisno da izdaju sopstvenu valutu i, pošto će im se otvoriti nove mogućnosti za razvoj.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano u junu 2006. godine. Sada se sastoji od pet država: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

BONUS VIDEO:

Objava Pogledajte kako će izgledati novčanica BRIKS-a (FOTO) prenesena sa portala Aloonline.ba.