Vijesti

Pogledajte koje su najprofitabilnije banke u Srpskoj

BANJALUKA – Banke u Republici Srpskoj prijavile su prošle godine dobit od 189,1 milion KM, a više od pola tog profita, odnosno 104,7 miliona KM pripada Novoj banci i NLB banci, pokazuju finansijski izvještaji sa Banjalučke berze.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

„Nova banka“ zadržala je vodeću poziciju kada su poslovni rezultati u pitanju.

Ostvarena je dobit 55,5 miliona maraka što je za 14,5 miliona maraka više nego godinu dana ranije.

Značajan rast bilježi i NLB banka koja sa 37,5 miliona maraka dobiti u 2022. godini u prošloj prijavljuje profit od 49,2 miliona KM, što je za četvrtinu više nego u uporednom periodu.

Veliki rast prijavila je i Addiko banka koja je sa 12,6 miliona u pretprošloj, svoju dobit povećala na 23,53 miliona u prošloj godini.

Unicredit bilježi blagi pad dobiti u odnosu na prošlu godinu. Sa 23,4 miliona zarađenih u 2022. godini u prošloj su imali 22,8 miliona KM.

Dobit Banke poštanske štedionice u 2023. godini je 2,4 miliona maraka, što je za oko 300.000 maraka više nego godinu ranije kada je ona iznosila 2,1 milion KM.

Od osam banaka u Srpskoj, sedam je objavilo poslovne rezultate. Preostalo je da se po ovom pitanju očituje još i Naša banka.

Banke su lani u odnosu na 2022. godinu povećale profit za čak 50 miliona.

Podsjećamo, ukupna dobit banaka u 2022. je iznosila 139 miliona maraka, a ekonomisti su saglasni da je ovolikom rastu profita najviše doprinio rast kamata u prošloj godini.

CAPITAL: D. T.

Objava Pogledajte koje su najprofitabilnije banke u Srpskoj prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -