Vijesti

Poznato koliko će novca BiH dobiti iz Londona

LONDON – Ujedinjeno Kraljevstvo najavljuje novi vid podrške od četiri milijarde funti kako bi uvećali britanski izvoz i investicije na Zapadnom Balkanu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: EBRD

Uz ovo dolazi i 10 miliona funti za ubrzanje zelene tranzicije regiona.

Kombinovana podrška znači jačanje prosperiteta i više radnih mjesta kako u regionu tako i u UK.

Na Investicionom samitu za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj koji je održan juče u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo je predstavilo paket energetske i infrastrukturne pomoći kojom bi se povećala trgovina i pokrenule investicije između UK i Zapadnog Balkana, otvorila radna mjesta i podržali izvori prihoda širom zemalja.

Britanski ministar bezbjednosti Tom Tugendhat je na samitu – na kojem učestvuju premijeri Crne Gore i Srbije te poslovni lideri iz UK, istaknuo potencijalne poslovne prilike u regionu.

Vrijednost trgovine između UK i regiona Zapadnog Balkana iznosila je 4,5 milijardi funti u 2023. godini i raste.

S obzirom da region teži dekarbonizaciji, UK će osigurati dodatnih 4,2 miliona funti kako bi ubrzali tranziciju sa uglja i razvili vjetroenergiju te time podržali mnoge zemlje ovog regiona da okončaju zavisnost od ruskog snabdijevanja energentima, što je dodatak na 1,1 milion funti obezbjeđenih prošle godine za energetsku sigurnost putem partnera poput Svjetske banke.

Vlada UK će takođe izdvojiti do 4 milijarde funti da poveća britanski izvoz prema regionu putem UK Export Finance, britanske Kreditno-izvozne agencije koji pruža garancije britanskim kompanijama za sigurnu trgovinu u inostranstvu.

Ova finansijska podrška već ima vidljivu korist u regionu, poput 363 miliona funti za autoput Moravski koridor u Srbiji, koji će povezati industrijski grad Kruševac sa bitnim komercijalnim centrima poput Sarajeva i Bara.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, takođe, učvrstilo svoju posvećenost dekarbonizaciji u Bosni i Hercegovini omogućivši 2,4 miliona funti sredstava, putem Svjetske banke.

Ovo obuhvata finansiranje implementacije dva projekta u Bosni i Hercegovini koja se tiču tranzicije sa korištenja uglja, sa osvrtom na reverzibilne, biomasu i solarne izvore te procjene uticaja na tržište rada.

Usljed porasta tenzija širom regiona, UK će, takođe, povećati programska sredstva za 10 miliona funti sljedeće finansijske godine kako bi podržalo prosperitet i sigurnost regiona – od podrške otporu prema malignim aktivnostima, uplitanjima i sajber napadima, do ekonomskog razvoja i saradnje sa partnerima u borbi protiv korupcije i ozbiljnog organizovanog kriminala, izjavili su to učesnici samita.

Današnjim jačanjem investiranja, UK će povećati izvore prihoda ljudi širom Zapadnog Balkana, pružajući dugoročno rješenje za problem ilegalnih migracija paralelno sa napretkom koji Vlada UK ostvaruje u sprječavanju krijumičarenja ljudi.

Na marginama samita, britanski ministar bezbjednosti razgovaraće sa premijerima Srbije i Kosova i Methohije, a u razgovoru sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem ponoviće britansku podršku težnjama Crne Gore za inkluzivniju demokratiju sa jačom vladavinom prava.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto priključila se konferenciji putem interneta, a Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić održaće niz sastanaka sa predstavnicima britanske vlade i britanskih kompanija.

Investicioni samit za Zapadni Balkan 2024 održao se u sjedištu EBRD-a.  Cilj Samita je istaći potencijalne investicione i poslovne prilike u regionu Zapadnog Balkana i promovisati regionalne i prekogranične projekte. Inauguralni Samit za Zapadni Balkan održan je prije deset godina u EBRD-u, u februaru 2014. godine i, po prvi put, okupio sve premijere regiona. · UK Export Finance (UKEF) je britanska kreditno-izvozna agencija i vladin odjel koji surađuje sa Odjelom za poslovanje i trgovinu kao integralni dio njegove strategije i operacija.

Kompanije zainteresovane za UKEF podršku mogu kontaktirati UKEF centar za podršku ili regionalnog menadžera za finansiranje izvoza; detalji su dostupni na web stranici UKEF

Agencije

Objava Poznato koliko će novca BiH dobiti iz Londona prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -