Vijesti

Prezentirana internet aplikacija ‘Ekonomska diplomatija MVPBiH’ namijenjena bh. privrednicima

Pomoćnica ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za multilateralne poslove Šejla Đurbuzović, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) Stephen Kinloch Pichat i šefica Odsjeka za ekonomsku diplomatiju MVP BiH Tanja Milašinović Martinović prezentirali su danas internet aplikaciju „Ekonomska diplomatija MVP BiH“.

Cilj projekta, kako je na konferenciji za medije istakla Đurbuzović, je unapređenje kvaliteta usluga Ministarstva vanjskih poslova BiH u oblasti ekonomske diplomatije.

Dodala je da je u tom smislu kreirana internet aplikacija, koja treba omogućiti privrednicima iz Bosne i Hercegovine brzu uslugu i neposrednu komunikaciju s MVPBiH.

Ocijenila je da se aplikacijom uvode ključne i važne promjene u pogledu procesa digitalizacije i transformacije rada ekonomske diplomatije sjedišta i diplomatske mreže BiH, odnosno transparentnijeg rada ekonomske diplomatije i veće dostupnosti bh kompanijama. Pozvala je privrednike iz BiH da se registruju na aplikaciji i koriste usluge Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Iskazala je zahvalnost (UNDP) za odličnu saradnju i podršku ovom projektu digitalizacije ekonomske diplomatije MVPBiH

Ukazujući na značaj projekta Kinloch Pichat je izrazio zadovoljstvo što je UNDP podržao MVPBiH u nastojanju da unaprijedi i poveća učinkovitost rada u oblasti ekonomske diplomatije i međunarodne trgovine, koja je svakako jedan od najvažnijih stubova svake ekonomije.

Izrazio je nadu da će ovaj projekat postaviti osnovu za direktnu podršku međunarodnoj privrednoj saradnji BiH kako bi se smanjile trgovinske barijere, povećalo poslovanje na međunarodnim tržištima te dala podrška diplomatskim misijama BiH u praćenju, izvještavanju i savjetovanju o ekonomskim politikama i prilikama u drugim državama.

Za popunjavanje podataka na aplikaciji zadužena je diplomatsko-konzularna mreža BiH (https://ekonomskadiplomatija.mvp.gov.ba/), saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

 

Biznis.ba / FENA