Vijesti

Priča mjeseca: Bh. kompanija se “vratila iz mrtvih”

Domaća kompanija koja je godinama bila na ivici opstanke – Tehnički remontni zavod Hadžići – a koja se prošle godine preporodila, ove godine je nastavila sa rastom prihoda, piše BiznisInfo.ba.

Podsjetimo, nakon više godina poslovnog mučenja, gubitaka i poslovanja na ivici opstanka, kompanija je lani povećala broj radnika, prihodovala milione maraka i ostvarila dobit.

Riječ je o firmi koja posluje u okviru namjenske industrije Fedeacije Bosne i Hercegovine.

Firma je u prvoj polovini 2023. ostvarila ukupne prihode od 3,4 miliona KM, u odnosu na oko 800 hiljada iz istog perioda lani.

Doduše, znatno su porasli i rashodi, sa oko milion na 4,7 miliona KM, između ostalog i zbog povećanja broja radnika. Stoga je u prvoj polovini godine ostvaren minus od 1,3 miliona KM.

No, porast prihoda i broja radnika svakako su ohrabrujuća najava za budućnost.

Podsjetim da su poslovni prihodi kompanije lani bili 4,7 miliona KM, što se dastičan rast u odnosu na prethodne godine. Poređenja radi, 2021. godine prihodi su bili tek oko 860 hiljada KM.

Ako se nastavi trend iz prve polovine 2023. onda će ove godine prihodi uveliko nadmašiti i one iz 2022.

Broj radnika u 2022. je više nego udvostručen, sa 32 na 85.

Inače, ovaj oporavak može se pripisati novom direktoru koji je došao u kompaniju, Ismi Hebiboviću. Već smo pisali o tome da je Hebibović odmah po dolasku započeo s uvođenjem reda i razvojem kompanije, a ovim izvještajem to je i zvanično dokazano.(Pressmedia)