Vijesti

PRIHODI U FEDERACIJI SU PORASLI ZA VIŠE OD TRI MILIJARDE! ISOVIĆ ZA HAYAT: NAJVEĆU UPLATU IMA KS

[ad_1]

U Banjoj Luci je danas održana konstitutivna sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH u novom sazivu.

Kao predsjedavajući je izabran Srđan Amidžić, nedavno imenovani ministar finansija i trezora BiH. Nakon ove sjednice održana je i druga redovna sjednica Upravnog odobora Uprave za indirektno oporezivanje BiH na kojoj je između ostalog bio Prijedlog Odluke o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu prihoda s Jedinstvenog računa, za period juli – septembar 2023. godine.

Prema posljednjoj odluci, za period juli – septembar predloženi su novi procenti za entitete i Brčko distrikt. Tako bi prema ovom prijedlogu entitet Federacija BiH trebao dobiti nešto manje novca s obzirom na to da joj je određen postotak od 62,01 posto. Entitet RS bi trebao dobiti više od 60 miliona KM jer joj je određen postotak od 34,44 posto. Za Brčko distrikt je ostao procenat 3,55 posto.

O poreznoj politici u FBiH nakon svih ekonomskih šokova u protekle tri godine, u emisiji ‘Dobar dan BiH’ razgovarali smo s direktorom Porezne uprave FBiH, Šerifom Isovićem.

Isović se bavi direktnim porezima, ali kao finansijski stručnjak, ekonomski stručnjak, razumije i prati stvari šire, ne samo u državi već i u regiji i u svijetu. Za obračun indirektnih poreza za FBiH je za ovaj kvartal koeficijent manji za 1 posto, za toliko je veći u RS-u. Isović je na početku naglasio da ne zna da li je ovo politička stvar ili čista ekonomija.

  • Ja ne znam da li tu ima politike ili su zasnovani na zvaničnim uplatama odnosno krajnjoj potrošnji. Raspodjela indirektnih poreza se vrši prema podacima koji se iskazuju putem PDV-a i prema krajnjoj potrošnji. Da li tu ima neke sumnje, ja zaista ne mogu govoriti. Za to su kompetentni zaposlenici Uprave za indirektno operezivanje – rekao je Isović.

Smatra kako sistem raspodjele javnih prihoda nije pravičan i da bi mogao biti puno pravičniji.

  • Iz razloga što se kroz sistem raspodjele pokušava dati novac određenim kantonima koji nisu zaradili. Ako smo mi radili jedan posao i jednako uložili treba da podijelimo ravnomjerno. Nisam pristalica da se nekome daje novac na izvore. Mislim da u ovoj reformi koja se najavljuje bi trebalo da se sagleda raspodjela javnih prihoda. Ona treba da se zasniva na onome ko doprinosi i koliko doprinosi uplati javnih prihoda u budžete – rekao je Isović.  

Porezni obveznici Federacije BiH u periodu januar-juli 2023. godine uplatili su 4,2 milijarde KM javnih prihoda. Ovo je podatak koji je Porezna uprava objavila za prošli mjesec, Isović kaže da za ovaj još uvijek nisu.

  • Mogu reći da za prvih osam mjeseci porezni obaveznici Federacije BiH su uplatili nešto više od 4 milijarde i 800 miliona KM i to je više za 650 miliona nego prošle godine. Posmatrajući rast prihoda ja mogu reći da sam prezadovoljan, mi radimo objektivno u oskudnim uslovima. U novom mandatu su prihodi u Federaciji porasili za nešto više od 3 milijarde i 200 miliona KM, a to je frapantan podatak – rekao je Isović.  

Isović je naveo i koji kantoni prednjače i koliko se toga kantonima vrati.

  • Najveću uplatu ima Kanton Sarajevo i učešće se kreće između 37 i 38 posto, nakon toga tuzlanski, zenički kanton, dobojski i mostarski. Objektivno sarajevski je najveći i najizašniji uplatilac – rekao je Isović.  

Mjesecima se moli da se smanji PDV, da se uvedu akcize na gorivo, da se ljudima olakša, ali niko neće da dira u PDV. Isović navodi kako sa aspekta ekonomskih kretanja trebalo bi napraviti promjene.

  • Uprava za indirektno oporezivanje nije spremna, nema softerska rješenja za za više porezne stope. Vjerovatno tu postoje i problemi nekog političkog dogovora. Ono što sam ja očekivao jeste produživanje roka makar za 10 dana. To su stvari koje su u nadležnosti Vijeća ministra, odnosno Parlamenata. Ne znam zašto ne izlaze građanima u sustret, ali vidite da su potreni ti neki politički dogovori. Također treba imati određene pripreme i treba Upravu za indirektno oporezivanje prilagoditi da ona može pratiti dvije ili tri stope – kazao  je Isović.

(E. P.)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat.ba