Vijesti

PROBLEMI ZA GRAĐANE: CIJENE PELETA DVOSTRUKO VEĆE NEGO LANI, PROIZVOĐAČI NEZADOVOLJNI ZBOG ZABRANE IZVOZA


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, prihvatila je inicijativu da se do kraja godine zabrani izvoz peleta iz naše zemlje. Proizvođači strahuju da će takvi postupci rezultirati zatvaranjem proizvodnih pogona.

Od najjeftinijeg načina grijanja do drastičnog poskupljenja – cijene peleta dvostruko su više u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, visoke cijene nisu jedini razlog za zabrinutost. Prijeti nam i nestašica peleta zbog sve većeg izvoza. Iz Federalnog ministarstva trgovine ističu da je situacija alarmantna, te zahtijevaju hitnu reakciju, piše federalna.ba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Geostrateška dešavanja uzrokovala su nedostatak ranijih dobavljača iz Rusije i Ukrajine što je rezultiralo da se naša privreda zbog bolje cijene okrene inozemnom tržištu. Zbog sve većeg izvoza peleta, stanovnici Bosne i Hercegovine zimu bi mogli dočekati u hladnim domovima.

  • Trenutna situacija je alarmantna, prouzrokovana je ogromnom potražnjom iz inozemstva, cijeli sektor se okrenuo izvozu radi postizanja bolje cijene. Ukoliko bismo uveli zabranu izvoza, cijena bi se normalizirala – navodi Muhamed Helać, predstavnik kompanije „Drvosječa“.

Dok čekaju normalizaciju cijena ogreva, građani su u strahu od novih poskupljenja. Strahuju i od hladnijih dana jer se potraga za većom količinom peleta, uglavnom, završava bezuspješno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su trenutne cijene previsoke za veliki broj građana, iz Vlade Kantona Sarajevo ističu da poskupljenja tek slijede. U narednim mjesecima, cijene peleta mogle bi biti više i za nekoliko stotina maraka.

Najavom o izgradnji fabrike peleta u Kantonu Sarajevo poručuju da nije sve tako crno. Ukoliko se ovaj projekat vrijedan više od 8 miliona maraka pokaže kao ekonomski isplativ, mreža proizvodnih pogona će se širiti, a sve će to utjecati na smanjenje cijena. Da li će biti išta od svega, ostaje da se vidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomska kriza dostiže svoj vrhunac, a građanima je sve teže da priušte i ono osnovno. Topla soba u zimskim danima prijeti da postane luksuz. Dok prodavači peleta rast cijena pravdaju nestašicom na tržištu, a dobavljači krivicu prebacuju na proizvođače peleta – najveću cijenu plaćaju građani.Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -