Vijesti

Prognoze Goldman Sachs: Ove godine počinje recesija u Velikoj Britaniji

LONDON – Goldman Sachs očekuje da će recesija u Velikoj Britaniji početi u četvrtom kvartalu, kao i da će se ekonomija smanjiti za 0,6 odsto u 2023. godini, prenosi Reuters.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Goldman Sachs je u prethodnoj prognozi naveo da očekuje rast BDP-a u Velikoj Britaniji u narednoj godini za 1,1 odsto.

Prognoza američke banke došla je nakon što su prošlonedeljni podaci pokazali da je oslabila ekonomska aktivnost u SAD, Evropi i Aziji, što je pojačalo zabrinutost da bi očekivani nastavak povećanja kamatnih stopa u uslovima rastuće inflacije mogao da podstakne globalnu recesiju.

Banka Engleske je ranije ovog meseca pokrenula svoje najveće povećanje kamatnih stopa u poslednjih 27 godina, upozoravajući da Velika Britanija ide u recesiju opterećena dugotrajnom rastućom inflacijom, prenosi Bloomberg.

Računi za energiju domaćistava u Velikoj Britaniji poskupeće za 80 odsto od oktobra, na prosečnih 3.549 funti godišnje, najavljeno je u petak, dok je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedeljak pokazalao da četvrtina Britanaca ne planira da se greje tokom zime, jer nemaju novca da plate grejanje.

Bloomberg Adria

Objava Prognoze Goldman Sachs: Ove godine počinje recesija u Velikoj Britaniji prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -