Vijesti

Prointer i Kaldera uz sertifikate do tendera od 4,5 miliona KM

BANJALUKA – Kompanije “Prointer” iz Banjaluke i “Kaldera” iz Laktaša dobile su od “Puteva Republike Srpske” posao rekonstrukcije rasvjete u tunelima vrijedan nepunih 4,5 miliona maraka.

FOTO: Pixabay

Ispostavilo se da su oni kao grupa ponuđača jedini imali osam međunarodnih sertifikata koji su “Putevi” tražili tenderskom dokumentacijom.

Takođe, ponuda “Prointera” i “Kaldere” bila je za samo 15 maraka manja od procijenjene vrijednosti ugovora.

Naime, u “Putevima” su izračunali kako dvogodišnji ugovor rekonstrukcije vrijedi   3.846.153,85 KM, dok su ove dvije firme za taj posao ponudile 3.846.138,65 maraka bez poreza.

Izbor ova dva preduzeća konkurencija je pokušala da ospori, tvrdeći kako su traženi sertifikati prekomjerni, te da su “Putevi” na taj način uticali na konkurentnost postupka.

Međutim, žalbu firme “Nexen”, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je odbila kao neosnovanu.

Žalilac ne može temeljiti razloge za favorizovanje određenog ponuđača samo činjenicom da taj ponuđač posjeduje određene sertifikate. Zakonom nisu propisani ni minimalni ni maksimani uslovi u vezi sa profesionalnim kvalifikacijama”, navodi se u odluci komisije.

U “Putevima” tvrde kako su sve uradili u skladu sa zakonom, te da preduzeće “Nexen” koje je na ovom tenderu učestvovalo zajedno sa preduzećem “Unis Telekom” nije dostavilo svu traženu dokumentaciju kako je zahtjevano, zbog čega njihova ponuda nije ni ocjenjivana.

Komisija je u svemu pravilno postupila, a izbor najpovoljnijeg ponuđača izvršen je u skladu sa zakonom, podzakonskim aktima. internim aktima i tenderskom dokumentacijom”, stoji u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Podsjećamo, kompanija “Prointer”, poznata po tome što većinu svog poslovanja bazira na državnim tenderima je krajem 2019. godine kupila većinski udio u “Kalderi” koju je osnovao Milenko Čičić, prijatelj Milorada Dodika.

Tada su iz ove dvije kompanije najavili pohod na energetski sektor.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava Prointer i Kaldera uz sertifikate do tendera od 4,5 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.